Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
kukmák sklepní (Volvariella volvacea) - kde vzít podhoubí?
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
triss

PříspěvekZaslal: st 11. září 2013 13:24
  Předmět: kukmák sklepní (Volvariella volvacea) - kde vzít podhoubí?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Chci zkusit kukmáka sklepního v Česku. Mám a budu mít, věřím, ideální pěstební podmínky. Ale marně sháním podhoubí. Jediné, co jsem zatím objevil, je pěstírna v Oklahomě, ale teď nemají. A vzhledem k původu JV Asie a rozšířenému pěstování v asijských zemích předpokládám, že se dá sehnat něco právě z Asie. Jenže google mě moc nepomohl.

Teď otázka: Nemáte někdo zdroj podhoubí kukmáka? Nebo netušíte o českém, zahraničním prodejci, který by poslal podhoubí i do Čech?

Díky moc, Leoš
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
krakalek

PříspěvekZaslal: st 11. září 2013 17:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zkousel jsi Paula Stametse? Ten mel vzdy prakticky vse, co jsem shanel, myslim, ze mival i kukmaka Idea
planetahub

PříspěvekZaslal: st 11. září 2013 19:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky jsem zagooglil a je to oříšek... A co na to jít třeba nějak takhle? https://botany.natur.cuni.cz/cs/sbirka-kultur-hub-ccf
triss

PříspěvekZaslal: čt 12. září 2013 10:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díval jsem se na Paula Stametse a Kukmáka teď nemá v nabídce. Na Karlově univerzitě mě řekli, že mají ve svých sbírkách jen plísně a poslali mě za doktorem Homolkou z mikrobiologického ústavu. Tak ho teď jdu najít.

Díky vám za informace, jdu dál pátrat. mimochodem Stamets je skvělý typ i co se informací týče. Leoš
krakalek

PříspěvekZaslal: čt 12. září 2013 17:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ad Stamets, pokud vladnes anglictinou, pak bych doporucil knihu Growing gourmet and medicinal mushrooms, naprosto fantasticka kniha! Od A do Z jak pestovat prakticky cokoliv, vse nazorne vyobrazeno, popsano a v druhe casti knihy je pak manual na jednotlive druhy Wink
Jakub Soukup

PříspěvekZaslal: st 25. září 2013 12:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kukmák mi roste samovolně na chalupě ve stodole na pilinách. Pokud mi doporučíte jak podhoubí vhodně namnožit, tak se o něho i klidně podělím.

85.76 kB    
kukmák sklepní
220620131014_damyko.jpg
   220620131014_damyko.jpg
planetahub

PříspěvekZaslal: pá 27. září 2013 7:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 25. září 2013 13:56 Jakub Soukup napsal:
Kukmák mi roste samovolně na chalupě ve stodole na pilinách. Pokud mi doporučíte jak podhoubí vhodně namnožit, tak se o něho i klidně podělím.

Nechci být škarohlíd, ale zkušenosti mne k tomu opravňují. Izolovat podhoubí z plodnice je sice v principu primitivní (přenesení tkáně na agar a po kolonizaci agaru přenos na obilí), ale samo provedení už taková sranda není. Jsou k tomu potřeba sterilní podmínky. Bez možnosti sterilace agaru a pracovního prostředí je úspěch přípravy izolátu málem roven zázraku.

krakalek

PříspěvekZaslal: pá 27. září 2013 12:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

presne tak, ja nemam k dispozici laboratorni prostredi, ale vybaveni proti kontaminaci mam vcelku solidni a i tak mam vzdy pri klonovani na agaru s kontaminaci velke potize Rolling Eyes Cili jak pise kolega vyse, bez patricneho vybaveni je moznost naklonovani z plodnice spise z risu snu...

Vetsi sance bych videl, pokud bys vzal piliny, ktere kukmaku vyhovuji (nemam osobni zkusenost a nekoukal jsem, jake drevo je pro tento konkretni druh vhodne), ty vysterilizoval v tlakovem hrnci a nasledne na ne prenesl cast tech pilin. ktere jsou jiz kukmakem dostatecne kolonizovane. Nerikam, ze to zabere, ale takovemu transferu davam tomu sance vetsi nez se pokusit klonovat na agaru... Idea
daggy

PříspěvekZaslal: pá 01. listopadu 2013 10:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Skusal som hladat aj na eBayi, kde sa daju najst vselijake raritne huby, ale zial neuspesne
daggy

PříspěvekZaslal: po 16. června 2014 11:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nakoniec som nieco nasiel, nie je to sice podhubie, ale s lepsim kuchynskym vybavenim a trochou sikovnosti si vytvorit sadbu nebude problem:
http://www.mushcult.com/product_info.php?cPath=6&products_id=27
Tony

PříspěvekZaslal: čt 10. července 2014 12:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ted jsem koukal na nabidky, ale Kukmaka maji oznaceneho jako *** , tzn. ze ho nemaji na sklade Sad
daggy

PříspěvekZaslal: pá 11. července 2014 6:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mam este v notebooku odkaz na dalsi shop, kde ho maju v ponuke, skusim pohladat a potom to tu dam Wink
daggy

PříspěvekZaslal: po 11. srpen 2014 19:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zial tiez uvedene coming soon:
http://www.lilshopofspores.com/cgi/display.cgi?item_num=8060
Tony

PříspěvekZaslal: čt 14. srpen 2014 6:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tady by to slo, snad nejake Filipíny Very Happy

http://www.olx.ph/index.php/view+classifieds/id/46961410/Volvariella+volvacea+mushroom+spawn+for+sale?referralKeywords=mushroom+volvariella+volvacea&event=Search+Ranking,Position,1-1,1
daggy

PříspěvekZaslal: pá 15. srpen 2014 10:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Neviem ci mycelium prezije taky dlhy vylet, radsej by som siel do spor, pripadne spore syringe Wink
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Pěstírna - Pěstování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru