Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: út 05. listopadu 2013 16:14 Předmět: Pavučinec různý ? |
 |
|
Toto hejno pavučinců, z dálky připomínající hejno hříbků či spíše suchohřibů hnědých, jsem objevil přibližně před měsícem ve smíšeném lese u Malé Lhoty na Valašsku. Stromy: hlavně borovice a lípy + sem tam, bříza, dub, javor, smrk. Ač jsou okolní lesy spíše kyselé (výskyt mechu), tak zde, v tomto lese, se mech nevyskytuje; z toho usuzuji na neutrální až možná mírně zásaditou reakci půdy. Nadmořská výška cca 590 metrů. Průměr plodnic asi 6 - 8 cm a výška tak 9 cm. Barvy souhlasí, bylo suché počasí.
Vychází mi to na pavučince různého. Už i proto, že v jiných okolních a mechatých lesích (kyselá půda) jsem tuto houbu ještě nespatřil. Teprve až nyní v tomto jediném lese bez mechu.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hercuus

Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
|
Zaslal: út 05. listopadu 2013 16:19 |
 |
|
I když by tento druh mohl připomínat, myslím, že různý to nebude. Podobných je několik.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: út 05. listopadu 2013 19:33 |
 |
|
út 05. listopadu 2013 15:19 Hercuus napsal: |
I když by tento druh mohl připomínat, myslím, že různý to nebude. Podobných je několik. |
Napsal jsem, co se mi zdá, že může být nejpravděpodobnější a zkouším, zda by to mohlo být. Platí i u toho druhého pavučince (odchylný - nádherný?). Vím, že pavučinců je plno druhů a jejich určování je tak trochu věštění z křišťálové koule. Nadále tedy asi zůstanu jen u toho, kterého poznám bezpečně -tj. u sluky svraskalé. I když ta není přímo rod Cortinarius, ale měla by být pavučincům příbuzná. A pak ještě poznám pavučinec náramkovitý a tím u pavučinců končím, protože mám dojem, že každý další už má minimálně jednoho /ale spíše dva až čtyři/ dvojníky.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
b.gun Čestný člen
|
Zaslal: st 06. listopadu 2013 14:56 |
 |
|
út 05. listopadu 2013 18:33 Jiří Novák napsal: |
Nadále tedy asi zůstanu jen u toho, kterého poznám bezpečně -tj. u sluky svraskalé. I když ta není přímo rod Cortinarius, ale měla by být pavučincům příbuzná. |
Sluka svraskalá = Cortinarius caperatus.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: st 06. listopadu 2013 15:19 |
 |
|
B-gun: Sluka svraskalá = Cortinarius caperatus.
To je zase nějaký úplně nově vytvořený název, že ještě není ani ve Veleatlhubu? Já ji znám pod latinským názvem Rosites caperata.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
emil54
|
Zaslal: st 06. listopadu 2013 19:29 |
 |
|
Tenhle nazev vymyslel jeden tatik nekdy v devatenactem stoleti, ale asi popsal tuhle houbu tak, ze nejpresneji odpovida nejnovejsim poznatkum a nejspis byl prvni.
Jinak Sluka ma vice synonym (byva uvadeno 7, ale nektere druhy jdou v synonymech i do nekolika desitek), protoze drive nebyly takove komunikacni moznosti, jako dnes a mykologove mnohdy delali stejne vyzkumy/objevy nezavisle na sobe a pozdeji se jejich zastanci mnohdy neshodli, kdo byl prvni a lepsi atd., takze co kniha, to jiny lat. nazev.
Dnes se to postupne dava nejak do late, protoze odbornici uz jednak maji k dispozici nesrovnatelne vetsi moznosti (treba dna), ale hlavne pochopili, ze bude lepsi se shodnout na jednom nazvu, aby to nebylo o koze a o voze.
Asi to neni uplne presne vysvetleni, ale tak nejak to ja chapu jako mirne pokrocilejsi houbozrout. Skutecni odbornici mne jiste radi opravi, pokud pisu bludy
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: st 06. listopadu 2013 20:42 |
 |
|
st 06. listopadu 2013 18:29 emil54 napsal: |
Tenhle nazev vymyslel jeden tatik nekdy v devatenactem stoleti, ale asi popsal tuhle houbu tak, ze nejpresneji odpovida nejnovejsim poznatkum a nejspis byl prvni.
Jinak Sluka ma vice synonym (byva uvadeno 7, ale nektere druhy jdou v synonymech i do nekolika desitek), protoze drive nebyly takove komunikacni moznosti, jako dnes a mykologove mnohdy delali stejne vyzkumy/objevy nezavisle na sobe a pozdeji se jejich zastanci mnohdy neshodli, kdo byl prvni a lepsi atd., takze co kniha, to jiny lat. nazev.
Dnes se to postupne dava nejak do late, protoze odbornici uz jednak maji k dispozici nesrovnatelne vetsi moznosti (treba dna), ale hlavne pochopili, ze bude lepsi se shodnout na jednom nazvu, aby to nebylo o koze a o voze.
Asi to neni uplne presne vysvetleni, ale tak nejak to ja chapu jako mirne pokrocilejsi houbozrout. Skutecni odbornici mne jiste radi opravi, pokud pisu bludy  |
Je to v podstatě tak, jen dodám, že nejprve to byla Agaricus caperatus (1796), pak byla přeřazena do rodu Cortinarius jako Cortinarius caperatus (1838) a následně přeřazena do samostatného rodu Rozites (1879) + ještě tam byly dvakrát nějaké čachry. No a v poslední době se zjistilo že i geneticky je bližší k pavučincům a byla přeřazena zpět do rodu Cortinarius. Má v podstatě mnoho společných znaků s dalšími pavučinci, nejzřetelněji se od nich odlišuje přítomností prstenu.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: st 06. listopadu 2013 21:40 |
 |
|
Teri a Emile, díky za objasnění. Vycházel jsem z latinského označení Sluky svraskalé ve Velkém atlasu hub od Hagary, Antonína a Baiera. Zde udávají Rozites caperata. Asi mi to bude nějaký čas trvat, než si zvyknu na nový název Cortinarius caperatus. Jinak ale výborná jedlá houba. Naštěstí od ostatních pavučinců dobře poznatelná. A nebude třebas časem snaha dát i nový (odbornější - přesnější) český název? Např. pavučinec svraskalý? V tomto případě jsem dopředu proti. Proč? Sluka - to zní krásně !!!!
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hercuus

Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
|
Zaslal: st 06. listopadu 2013 22:24 |
 |
|
Ještě bych chtěl Jirko poznamenat, že co čtu tvé příspěvky, tak se zpravidla odkazuješ právě na knihu Velký atlas hub. Netvrdím, že je to špatná kniha.. myslím, že je dobrá, ale brát jí za bernou minci bych úplně nedělal. Pokud máš možnosti na pořízení si více knih není to od věci, mohl bych ti případně poradit, co za to třeba stojí. A pokud nemáš tak existují i internetový atlasy, taktéž můžu případně jmenovat. Klidně můžeš napsat SZ.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
emil54
|
Zaslal: čt 07. listopadu 2013 14:46 |
 |
|
Ten tvůj "Velahub", Jirko, vyšel, tuším, někdy před osmi lety. Připočti si k tomu nějaký čas na tiskovou přípravu, tisk a distribuci a nějaký ten rok kdy to autoři připravovali a musí ti být jasné, že nemůže obsahovat aktuální informace. Vědecký a technický pokrok v posledních letech akceleruje dříve nebývalým tempem a již zmíněné komunikační možnosti vše zrychlují a umožňují dost efektivně šířit nejnovější poznatky. Takže to, co dříve trvalo desetiletí a víc, je teď otázkou pár týdnů či měsíců.
A druhá věc je, že žádná odborná literatura nikdy nebyla a ani nikdy nebude stoprocentní. Pominu-li překlepy a technické chyby při vydání, každá kniha s sebou nese velkou část informací, které nemusí být zcela objektivní a prezentují pouze názory a znalosti autorů (čímž se v žádném případě nechci autorů Velkého atlasu nějak dotknout).
Takže doporučení, které ti psal Hercuus, je určitě na místě.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: čt 07. listopadu 2013 15:19 |
 |
|
st 06. listopadu 2013 21:24 Hercuus napsal: |
Ještě bych chtěl Jirko poznamenat, že co čtu tvé příspěvky, tak se zpravidla odkazuješ právě na knihu Velký atlas hub. Netvrdím, že je to špatná kniha.. myslím, že je dobrá, ale brát jí za bernou minci bych úplně nedělal. Pokud máš možnosti na pořízení si více knih není to od věci, mohl bych ti případně poradit, co za to třeba stojí. A pokud nemáš tak existují i internetový atlasy, taktéž můžu případně jmenovat. Klidně můžeš napsat SZ. |
Máš pravdu. Velealthub je takovou mou alfou a omegou, ze které vycházím asi nejvíc. Jinak mám 4 starší atlasy (např. Smotlacha-Kluzák Poznáváme houby; Dermek Huby lesov, polí, a lúk .... ), ale ty jsou zaměřeny spíše na praktické houbaře. Po internetu se snažím také různě pátrat - Biolib, Nahuby, zaregistroval jsem tu i nějaký elekrtonický atlas hub, ale už si nepamatuju název.... Snažím se to kombinovat.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tuřín Čestný člen

|
Zaslal: čt 07. listopadu 2013 16:27 |
 |
|
Ještě zbývá dodat, že se jistě nejedná o sluku (k čemuž ta diskuse trochu svádí) ani o pavučinec různý. Na fotce je - soudě podle náznaku fialovění na horní plodnici - jiný pahřib, pravěpodobně nějaký zástupce sekce Purpurascentes.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
|
Zaslal: čt 07. listopadu 2013 18:50 |
 |
|
Já sluku zmiňuju v tom smyslu, že jedině ji z pavučinců budu sbírat. Zatím totiž ještě nikdo nenapsal, že u sluky je XY podobných druhů.
A pavučinec různý byl můj tip, o kterém jsem si myslel, že by to mohl být on.
JInak co se týká této skupiny hub, už je budu jenom fotit a určovat přibližně (i když vím, že to není to pravé ořechové) či se jen spokojím s konstatováním: pavučinec. Oni jsou pavučince často poměrně velice krásné houby a dosti rozmanitých barev. To je to, co mě na nich láká - jako fotografa. Jako mykolog jsem spíš na úrovni lepšího praktického houbaře.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|