Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Inonotus obliquus - Rezavec šikmý
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Forrest Run

PříspěvekZaslal: st 01. února 2012 10:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 01. února 2012 10:23 Joeking napsal:
Oba tyhle druhy jsou ekologií velice podobné...po dobu klasické parazitace tvoří imperfektní plodnice a po úmrtí hostitele (nebo jeho části) se vytvoří klasické, rourkaté plodnice...rozdíl je v tom, že u I. andersonii jsou většinou velmi nenápadné ty imperfektní, zatímco u I. obliquus jsou zase poměrně nenápadné ty perfektní, které jsou většinou jen pod kůrou odumřelé břízy zvednuté na kraji lištou kterou tahle houba vytváří...
Navíc u I. andersonii je poměrně složité najít ty perfektní plodnice čerstvé, kdy vytvářejí výtrusy...měly by být takové hodně výrazně zbarvené, něco jako tohle (což jsou jen výtrusy na vnitřní straně kůry)...

Vřelé díky za vysvětlení, jsi Mocný Šaman! Wink
A že jsem tak smělý, neměl bys fotku toho perfektního stádia I.O., případně zda-li bys mě nenasměroval na nějakej důvěryhodnej link?
Předem děkuju překvapeně!Wink
Ještě jak jsi nakousnul obsahový látky I.O a březovníku, že by měly bejt víceméně identický....o březovníku jsem zase někde vyčetl, že jeho účinný látky nejsou jeho metabolity, ale nějaký terpenický látky z břízy-zajímalo by mě, jestli je "jen" koncentruje, nebo i nějakým způsobem pozměňuje....

Forrest Run

PříspěvekZaslal: čt 02. února 2012 9:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jo a pokud si dobře pamatuju, tak hájovny jsou tam u parkoviště hnedle 2.....jedna v podstatě na kraji rezervace a druhá přes silnici, blíž k železnici a řopíkům, vlastně 3.....další je pak za rybníkem, blízko Ladenský áleje a Sv.Anny!Wink
planetahub

PříspěvekZaslal: út 07. května 2013 7:26
  Předmět: Inonotus obliquus - Rezavec šikmý
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Můj první osobní nález rezavce šikmého (čagy). Mile blízko mého bydliště - cca 2 km severozápadně od obce Rtyně v Podkrkonoší. Překvapením pro mne bylo zejména to, že:

1) Rezavec jsem našel na poměrně mladé bříze (průměr cca 15 cm)
2) Rostl na bázi kmene
3) Ta povrchová "černá kůra" rezavce je nečekaně měkká

SDC14856.JPG
4.5.2013 - Rtyně v Podkrkonoší, na bázi břízy
SDC14856.JPG
   149.24 kB  

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 28. února 2014 16:06
  Předmět: Inonotus obliquus - Rezavec šikmý (Čága)

Tak se mi podařilo čistě náhodou najít čágu. Nedaleko Mimoně na dvou kmenech břízy. Vždy v místě poškození kůry. První moje reakce byla: "To je ale divně ohořelá bříza" - tož tolik k popisu plodnice Smile Omlouvám se za fotky, kterou jsou jen z mobilu. Až tu bude dostatek lepších tak je smažu nebo zmenším. Z té větší břízy jsem naloupal kolem kila. Již ji suším a krmím svého onkologického pacienta. Snad byl osud, že jsem čágu potkal, snad pomůže.

248.16 kB    
25.2.2014, Okolí Mimoně, (c) Bob
Caga_1.jpg
   Caga_1.jpg

205.23 kB    
Caga_2.jpg
   Caga_2.jpg

96.24 kB    
Caga_3.jpg
   Caga_3.jpg

137.17 kB    
Caga_4.jpg
   Caga_4.jpg

Naposledy upravil Bob dne st 12. března. 2014 8:46, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
planetahub

PříspěvekZaslal: so 01. března. 2014 0:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Výborně Bobe! Názorné, průkazné, jasné.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 03. března. 2014 8:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky Smile První moje reakce byla: "To je ale divně ohořelá bříza" Smile Zde je větší část úlovku, snažil jsem se každý kus natočit jinak, aby byla vidět struktura, ale mobil je na focení nevhodný Sad Celé jsem to pak hodinu a půl krájel na tenoučké lámající se plátky, rozložil na pekáč a suším. Občas pomačkám, a přesiji, a hned je několik lžic na kurýrování Smile

77.58 kB    
Caga_5.jpg
   Caga_5.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 06. března. 2014 9:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ahoj Bobe. Jakým způsobem to budeš aplikovat ? Rozdrtit na prášek, nebo louhovat plátky nebo...?
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 06. března. 2014 11:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Naplátkovat, sušit, drtit, a pojíst celé v rámci nějakého jídla, jogurt, polévka, do bábovky, na salát, ... kamkoli. Je to bez chutě i vůně, takové piliny Smile
planetahub

PříspěvekZaslal: čt 06. března. 2014 15:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 06. března. 2014 11:53 Bob napsal:
Naplátkovat, sušit, drtit, a pojíst celé v rámci nějakého jídla, jogurt, polévka, do bábovky, na salát, ... kamkoli. Je to bez chutě i vůně, takové piliny Smile

Nemyslím si, že je to nejvhodnější použití. Z nějakého literárního zdroje (opravdu si teď nevzpomínám, ale v případě "nutnosti" dohledám) si pamatuji dva závěry:

1) Neprojde-li čaga varem, nevykazuje kýženou aktivitu, kterou výše uvádí Bob.
2) Kultura na agaru (čili nikoli "rostlá" houba) je rovněž neaktivní. To jen pro úplnost, jinak v podstatě balastní informace.

Proto se nadále čaga hledá a sbírá v přírodě (pokusy s pěstováním jsou neúspěšné) a proto se buď připravuje čaj nebo výtažek (typicky starý dobrý Befungin).

Olda
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 06. března. 2014 16:52
  Předmět: čaga

Ahoj Bobe, vždy, když jsem čagu užíval, dělal jsem z ní čaj, tak jak je to v léčivých houbách:Semerdžieva-Veselský Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
krakalek

PříspěvekZaslal: čt 06. března. 2014 21:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je pravda, ze pri testech studene maceraty nevykazovaly protirakovinnou aktivitu, nicmene i tyto maceraty maji siroke spektrum lecivych ucinku...

...co se mycelialnich imerznich kultur tyce, tak pri rade testu inhibovaly rakovinne bunky rozlicnych karcinomu + stejne jako vyse uvedene studene maceraty maji mraky jinych pozitivnich ucinku. Ono to hodne zavisi na tom, co je aktivnim principem pri konkretnim typu nadoru, at polysacharidy, triterpeny nebo jine latky, popr. synergicky efekt. Kuprikladu na rakovinu prsu nevjice ucinkoval z cagy inotodiol. Treba triterpeny, ktere proti nekterym karcinomum vykazaly silnou aktivitu, jsou ve zminenem sovetskem zazraku Befunginu jen ve velmi malem mnozstvi.

Nic to nemeni na tom, ze jestlize chce nekdo konzumovat chagu pro protirakovinne ucinky, tak zjednodusene receno jsou nejvhodnejsi horkovodne vyluhy z plodnic. Kazdopadne, nejvhodnejsi je zvolit mycelium/vyluhy z plodnic z chagy nebo uplne jine houby v zavislosti na konkretnim typu nadoru... "naslepo" je to tak trosku ruska ruleta, jestli to bude mit nejaky efekt. Fakt je, ze problem chagy je to, ze vyzaduje skutecne dlouhodobe uzivani, minimalne pul roku, aby to melo kyzeny efekt a predevsim je k tomu treba dodrzovat striktni dietu.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 07. března. 2014 10:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hmmm Rolling Eyes

Že nemusí fungovat studené výluhy chápu - rozpustnost látek je při nižší teplotě obvykle nižší nebo i zanedbatelná. Pokud by však fungovala pouze po varu, pak by čága neobsahovala látky v aktivní formě, ale ve formě nějakých prekurzorů, které se musí varem nějak modifikovat. Moc smyslu mi to nedává, ale zkusím tedy čaj, a co zbyde do jogurtu Wink Díky za pomoc.!
franta koroptev

PříspěvekZaslal: po 24. března. 2014 21:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přikládám i svůj nález čágy. Škoda, že nemám tuberkulózu, mohl bych si z něj udělat čaj:).

118.07 kB    
rezavec_sikmy_05.JPG
   rezavec_sikmy_05.JPG
mara73

PříspěvekZaslal: po 12. května 2014 22:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tři dny pátrání na vytipované lokalitě přinesly úspěch Smile

11.5.2014, obora u Jindřichova Hradce

191.7 kB    
h103.jpg
   h103.jpg

195.74 kB    
lokalita - podmáčený smíšený les
l103.jpg
   l103.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 14. května 2014 7:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tu mojí jsem také našel v "mokru", jen asi taky 4-5 metrů od hráze rybníka.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru