Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Forrest Run
Založen: 25. 01. 2011 Příspěvky: 409 Bydliště: Praha 10-Zahradní Město
|
Zaslal: st 01. února 2012 10:32 |
|
|
st 01. února 2012 10:23 Joeking napsal: |
Oba tyhle druhy jsou ekologií velice podobné...po dobu klasické parazitace tvoří imperfektní plodnice a po úmrtí hostitele (nebo jeho části) se vytvoří klasické, rourkaté plodnice...rozdíl je v tom, že u I. andersonii jsou většinou velmi nenápadné ty imperfektní, zatímco u I. obliquus jsou zase poměrně nenápadné ty perfektní, které jsou většinou jen pod kůrou odumřelé břízy zvednuté na kraji lištou kterou tahle houba vytváří...
Navíc u I. andersonii je poměrně složité najít ty perfektní plodnice čerstvé, kdy vytvářejí výtrusy...měly by být takové hodně výrazně zbarvené, něco jako tohle (což jsou jen výtrusy na vnitřní straně kůry)...
|
Vřelé díky za vysvětlení, jsi Mocný Šaman!
A že jsem tak smělý, neměl bys fotku toho perfektního stádia I.O., případně zda-li bys mě nenasměroval na nějakej důvěryhodnej link?
Předem děkuju překvapeně!
Ještě jak jsi nakousnul obsahový látky I.O a březovníku, že by měly bejt víceméně identický....o březovníku jsem zase někde vyčetl, že jeho účinný látky nejsou jeho metabolity, ale nějaký terpenický látky z břízy-zajímalo by mě, jestli je "jen" koncentruje, nebo i nějakým způsobem pozměňuje....
_________________ "Náhoda přeje připraveným!" |
|
Návrat nahoru |
|
|
Forrest Run
Založen: 25. 01. 2011 Příspěvky: 409 Bydliště: Praha 10-Zahradní Město
|
Zaslal: čt 02. února 2012 9:42 |
|
|
Jo a pokud si dobře pamatuju, tak hájovny jsou tam u parkoviště hnedle 2.....jedna v podstatě na kraji rezervace a druhá přes silnici, blíž k železnici a řopíkům, vlastně 3.....další je pak za rybníkem, blízko Ladenský áleje a Sv.Anny!
_________________ "Náhoda přeje připraveným!" |
|
Návrat nahoru |
|
|
planetahub
Založen: 21. 07. 2009 Příspěvky: 178 Bydliště: Červený Kostelec
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: pá 28. února 2014 16:06 Předmět: Inonotus obliquus - Rezavec šikmý (Čága) |
|
|
Tak se mi podařilo čistě náhodou najít čágu. Nedaleko Mimoně na dvou kmenech břízy. Vždy v místě poškození kůry. První moje reakce byla: "To je ale divně ohořelá bříza" - tož tolik k popisu plodnice Omlouvám se za fotky, kterou jsou jen z mobilu. Až tu bude dostatek lepších tak je smažu nebo zmenším. Z té větší břízy jsem naloupal kolem kila. Již ji suším a krmím svého onkologického pacienta. Snad byl osud, že jsem čágu potkal, snad pomůže.
|
248.16 kB |
|
25.2.2014, Okolí Mimoně, (c) Bob |
|
|
|
Caga_1.jpg |
|
205.23 kB |
|
|
|
|
Caga_2.jpg |
|
96.24 kB |
|
|
|
|
Caga_3.jpg |
|
137.17 kB |
|
|
|
|
Caga_4.jpg |
Naposledy upravil Bob dne st 12. března. 2014 8:46, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
planetahub
|
Zaslal: so 01. března. 2014 0:45 |
|
|
Výborně Bobe! Názorné, průkazné, jasné.
_________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
Zaslal: čt 06. března. 2014 9:52 |
|
|
Ahoj Bobe. Jakým způsobem to budeš aplikovat ? Rozdrtit na prášek, nebo louhovat plátky nebo...?
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: čt 06. března. 2014 11:53 |
|
|
Naplátkovat, sušit, drtit, a pojíst celé v rámci nějakého jídla, jogurt, polévka, do bábovky, na salát, ... kamkoli. Je to bez chutě i vůně, takové piliny
|
|
Návrat nahoru |
|
|
planetahub
|
Zaslal: čt 06. března. 2014 15:41 |
|
|
čt 06. března. 2014 11:53 Bob napsal: |
Naplátkovat, sušit, drtit, a pojíst celé v rámci nějakého jídla, jogurt, polévka, do bábovky, na salát, ... kamkoli. Je to bez chutě i vůně, takové piliny |
Nemyslím si, že je to nejvhodnější použití. Z nějakého literárního zdroje (opravdu si teď nevzpomínám, ale v případě "nutnosti" dohledám) si pamatuji dva závěry:
1) Neprojde-li čaga varem, nevykazuje kýženou aktivitu, kterou výše uvádí Bob.
2) Kultura na agaru (čili nikoli "rostlá" houba) je rovněž neaktivní. To jen pro úplnost, jinak v podstatě balastní informace.
Proto se nadále čaga hledá a sbírá v přírodě (pokusy s pěstováním jsou neúspěšné) a proto se buď připravuje čaj nebo výtažek (typicky starý dobrý Befungin).
_________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan |
|
Návrat nahoru |
|
|
Olda Čestný člen
|
Zaslal: čt 06. března. 2014 16:52 Předmět: čaga |
|
|
Ahoj Bobe, vždy, když jsem čagu užíval, dělal jsem z ní čaj, tak jak je to v léčivých houbách:Semerdžieva-Veselský
|
|
Návrat nahoru |
|
|
krakalek
|
Zaslal: čt 06. března. 2014 21:07 |
|
|
Je pravda, ze pri testech studene maceraty nevykazovaly protirakovinnou aktivitu, nicmene i tyto maceraty maji siroke spektrum lecivych ucinku...
...co se mycelialnich imerznich kultur tyce, tak pri rade testu inhibovaly rakovinne bunky rozlicnych karcinomu + stejne jako vyse uvedene studene maceraty maji mraky jinych pozitivnich ucinku. Ono to hodne zavisi na tom, co je aktivnim principem pri konkretnim typu nadoru, at polysacharidy, triterpeny nebo jine latky, popr. synergicky efekt. Kuprikladu na rakovinu prsu nevjice ucinkoval z cagy inotodiol. Treba triterpeny, ktere proti nekterym karcinomum vykazaly silnou aktivitu, jsou ve zminenem sovetskem zazraku Befunginu jen ve velmi malem mnozstvi.
Nic to nemeni na tom, ze jestlize chce nekdo konzumovat chagu pro protirakovinne ucinky, tak zjednodusene receno jsou nejvhodnejsi horkovodne vyluhy z plodnic. Kazdopadne, nejvhodnejsi je zvolit mycelium/vyluhy z plodnic z chagy nebo uplne jine houby v zavislosti na konkretnim typu nadoru... "naslepo" je to tak trosku ruska ruleta, jestli to bude mit nejaky efekt. Fakt je, ze problem chagy je to, ze vyzaduje skutecne dlouhodobe uzivani, minimalne pul roku, aby to melo kyzeny efekt a predevsim je k tomu treba dodrzovat striktni dietu.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: pá 07. března. 2014 10:05 |
|
|
Hmmm
Že nemusí fungovat studené výluhy chápu - rozpustnost látek je při nižší teplotě obvykle nižší nebo i zanedbatelná. Pokud by však fungovala pouze po varu, pak by čága neobsahovala látky v aktivní formě, ale ve formě nějakých prekurzorů, které se musí varem nějak modifikovat. Moc smyslu mi to nedává, ale zkusím tedy čaj, a co zbyde do jogurtu Díky za pomoc.!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
franta koroptev
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mara73
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
|
Zaslal: st 14. května 2014 7:21 |
|
|
Tu mojí jsem také našel v "mokru", jen asi taky 4-5 metrů od hráze rybníka.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|