Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Kraken Čestný člen

Založen: 10. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pantáta Čestný člen

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: st 11. června 2014 10:14 |
 |
|
dubák nebo tak divně vybledlej hořčák ... nic jiného mě nenapadá
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: st 11. června 2014 11:09 |
 |
|
Souhlas. Pokud ten krémově-růžový odstín, který je vidět vlevo na rourkách, skutečně na plodnici byl a není to jen nějaký záblesk světla, tak by to mohl být hořčák. Vzácně se mohou objevit i pod duby - v roce 2012 jsem potkal na hrázi rybníku houbařku, jejímž jediným nálezem byl právě hořčák - smrk široko daleko nikde žádný.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Míra
|
Zaslal: st 11. června 2014 15:38 |
 |
|
Souhlas s hořčákem, pod duby je také občas nacházím. Kdybys ho ochutnal, tak by to bylo jasný.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

Založen: 10. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: st 11. června 2014 18:14 |
 |
|
Hořčák ani náhodou... Nic růžového tam nebylo a ochutnal jsem ho. Já ho tipnul na dubáka, ale Oldovi se nezdál. Viděl jinou fotku, kde hrál trochu do zelena.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: čt 12. června 2014 15:49 |
 |
|
Ahoj, já si myslím, že tohle je "forma" hřibu dubového, kterou kdysi někteří mykologové klasifikovali jako hřib habrový. Dle mého jde o částečně albinotickou formu dubáka, která má rpsotě opravdu bělavý klobouk a výrazně i rourky. Samozřejmě si nemyslím, že by to byl nějaký odlišný druh, ale jde prostě o vzácnou barevnou odchylku. Z mého pohledu to hořčák určitě není, ale potvrzuji, že hořčák skutečně může vyrůst v čistě listnatém porostu. Mám lokalitu v teplé dubové stráně, kde vyroste každý rok jedna plodnice. nejbližší jehličnan je cca 1 km.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: čt 12. června 2014 21:36 |
 |
|
čt 12. června 2014 15:53 Michal Mikšík napsal: |
Jinak myslím, že fotka je hodně barevně posunutá do zelena, což je v tomto období normální a je nutné si tomu přizpůsobit nastavení fotoaparátu nebo pak upravit v PC.
Myslím, že reálně zbarvení hřibu je asi toto: |
Michale, souhlasím s tebou, že původní fota Krakena jsou posunuta do zelena. Podle mne je ten posun spíš do žlutozelena až (možná) více ke žluté, - jak píšeš -je třeba nastavit příslušnou korekci na aparátu.
Ale co mne trochu záráží je ta celkem výrazná síťka na třeni. Dubák ji může mít, ale já bych se spíše přikláněl k hořčákovi. Proč? Někde tady na DAMyku je diskuze o tom, že určitá forma hořčáku nemusí mít tu typickou hořkou chuť, která je pro "normální" hořčák vlastně charakteristická. A Kraken píše, že nechutnal hořce.
Tím rozhodně nechci napadat a snižovat tvé kvality jako jednoho z našich předních mykologů. To v žádném případě. Jenom mě to napadlo jako jedna z možností (bohužel hořčáky znám jen hořké, tedy by se dalo říci - klasické). Je velmi pravděpodobné, že takto jsi též uvažoval, než jsi napsal své určení. V tomto případě se tento můj příspěvek stává bezpředmětným.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: čt 12. června 2014 23:48 |
 |
|
Můj myšlenkový pochod byl jednoduchý. Struktura pokožky klobouku u hořčáka je zcela odlišná a nikdy takto políčkovitě nerozpraskává. Za velikého sucha by byla vidět veliké podélné trhliny. Nic více nic méně. Co se týče síťky , její výraznost a míra přítomnosti je proměnlivá. Za sucha u dubáků více vystupuje...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: pá 13. června 2014 8:49 |
 |
|
Nešlo by takovou "podivnost" dostat na DNA testy? Někde to dělají za peníze komukoli, a nějak extra drahé to není ... kdyby jsme se složili ...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Mikšík

|
Zaslal: pá 13. června 2014 9:44 |
 |
|
Jako šlo, ale asi by nám to nic nepřineslo, i když človek nikdy neví.
Minimálně by stálo za to prostudovat exsikát, pokud je a primárně hledat, jestli tam nejsou nějaké odlišnosti v mikroskopii. tady bych se třeba zaměřil na hyfy v pokožce klobouku a určitě na velikost výtrusů.
Michal
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
Zaslal: so 14. června 2014 17:10 |
 |
|
Zarážející je zde ta síťka,u dubáku bych předpokládal síťku světlou,bělavou,
na tmavším podkladu,zde je to naopak na 90% povrchu třeně.Nicméně v dospělosti síťka tmavne,takže...opravdu asi dubák.Ale musí to být subsp. carpinaceus?Poslední z právě skončených tropických dnů jsem procházel dubiny u Roudnice (nic moc,pár vysušených růžovek) a při návratu k autu jsem u cesty narazil na plodnici hřiba dubového s téměř čistě bílým kloboukem,hrubě políčkovitě rozpraskaným (vypadal skoro jako Gastroboletus) a tmavým třeněm.Není možné,že by toto "vybělení" bylo způsobeno extremně intenzivním slunečním svitem?Neuvažoval kdysi Fr. Smotlacha podobně,když popisoval své "sluneční hřiby"?Původní druhové jméno hř. dubového je "aestivalis"...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pantáta Čestný člen

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: so 14. června 2014 19:14 |
 |
|
A já dnes našel v doubravě 2 hořčáky, takže taky rostou !
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: so 14. června 2014 19:25 |
 |
|
čt 12. června 2014 23:48 Michal Mikšík napsal: |
Můj myšlenkový pochod byl jednoduchý. Struktura pokožky klobouku u hořčáka je zcela odlišná a nikdy takto políčkovitě nerozpraskává. Za velikého sucha by byla vidět veliké podélné trhliny. Nic více nic méně. Co se týče síťky , její výraznost a míra přítomnosti je proměnlivá. Za sucha u dubáků více vystupuje... |
Michale, díky.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|