Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Hřib
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 11. června 2014 7:49
  Předmět: Hřib
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Našel jsem v dubině poblíž hřibů dubových i tuhle zvláštně zbarvenou plodnici. Barva dužniny se na řezu neměnila. Poradí M.M. nebo nějaký jiný hřibolog?

176.94 kB    
DSC02222.JPG
   DSC02222.JPG

178.22 kB    
DSC02223.JPG
   DSC02223.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 11. června 2014 10:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

dubák nebo tak divně vybledlej hořčák ... nic jiného mě nenapadá
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 11. června 2014 11:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Souhlas. Pokud ten krémově-růžový odstín, který je vidět vlevo na rourkách, skutečně na plodnici byl a není to jen nějaký záblesk světla, tak by to mohl být hořčák. Vzácně se mohou objevit i pod duby - v roce 2012 jsem potkal na hrázi rybníku houbařku, jejímž jediným nálezem byl právě hořčák - smrk široko daleko nikde žádný.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Míra

PříspěvekZaslal: st 11. června 2014 15:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Souhlas s hořčákem, pod duby je také občas nacházím. Kdybys ho ochutnal, tak by to bylo jasný.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 11. června 2014 18:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hořčák ani náhodou... Nic růžového tam nebylo a ochutnal jsem ho. Wink Já ho tipnul na dubáka, ale Oldovi se nezdál. Viděl jinou fotku, kde hrál trochu do zelena.
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: čt 12. června 2014 15:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ahoj, já si myslím, že tohle je "forma" hřibu dubového, kterou kdysi někteří mykologové klasifikovali jako hřib habrový. Dle mého jde o částečně albinotickou formu dubáka, která má rpsotě opravdu bělavý klobouk a výrazně i rourky. Samozřejmě si nemyslím, že by to byl nějaký odlišný druh, ale jde prostě o vzácnou barevnou odchylku. Z mého pohledu to hořčák určitě není, ale potvrzuji, že hořčák skutečně může vyrůst v čistě listnatém porostu. Mám lokalitu v teplé dubové stráně, kde vyroste každý rok jedna plodnice. nejbližší jehličnan je cca 1 km.
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: čt 12. června 2014 15:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jinak myslím, že fotka je hodně barevně posunutá do zelena, což je v tomto období normální a je nutné si tomu přizpůsobit nastavení fotoaparátu nebo pak upravit v PC.

Myslím, že reálně zbarvení hřibu je asi toto:

154.53 kB    
kRAKEN.jpg
   kRAKEN.jpg
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 12. června 2014 21:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 12. června 2014 15:53 Michal Mikšík napsal:
Jinak myslím, že fotka je hodně barevně posunutá do zelena, což je v tomto období normální a je nutné si tomu přizpůsobit nastavení fotoaparátu nebo pak upravit v PC.

Myslím, že reálně zbarvení hřibu je asi toto:

Michale, souhlasím s tebou, že původní fota Krakena jsou posunuta do zelena. Podle mne je ten posun spíš do žlutozelena až (možná) více ke žluté, - jak píšeš -je třeba nastavit příslušnou korekci na aparátu.
Ale co mne trochu záráží je ta celkem výrazná síťka na třeni. Dubák ji může mít, ale já bych se spíše přikláněl k hořčákovi. Proč? Někde tady na DAMyku je diskuze o tom, že určitá forma hořčáku nemusí mít tu typickou hořkou chuť, která je pro "normální" hořčák vlastně charakteristická. A Kraken píše, že nechutnal hořce.
Tím rozhodně nechci napadat a snižovat tvé kvality jako jednoho z našich předních mykologů. To v žádném případě. Jenom mě to napadlo jako jedna z možností (bohužel hořčáky znám jen hořké, tedy by se dalo říci - klasické). Je velmi pravděpodobné, že takto jsi též uvažoval, než jsi napsal své určení. V tomto případě se tento můj příspěvek stává bezpředmětným.

Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: čt 12. června 2014 23:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Můj myšlenkový pochod byl jednoduchý. Struktura pokožky klobouku u hořčáka je zcela odlišná a nikdy takto políčkovitě nerozpraskává. Za velikého sucha by byla vidět veliké podélné trhliny. Nic více nic méně. Co se týče síťky , její výraznost a míra přítomnosti je proměnlivá. Za sucha u dubáků více vystupuje...
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 13. června 2014 8:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nešlo by takovou "podivnost" dostat na DNA testy? Někde to dělají za peníze komukoli, a nějak extra drahé to není ... kdyby jsme se složili ...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: pá 13. června 2014 9:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jako šlo, ale asi by nám to nic nepřineslo, i když človek nikdy neví.
Minimálně by stálo za to prostudovat exsikát, pokud je a primárně hledat, jestli tam nejsou nějaké odlišnosti v mikroskopii. tady bych se třeba zaměřil na hyfy v pokožce klobouku a určitě na velikost výtrusů.

Michal
Michal Zima

PříspěvekZaslal: so 14. června 2014 17:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zarážející je zde ta síťka,u dubáku bych předpokládal síťku světlou,bělavou,
na tmavším podkladu,zde je to naopak na 90% povrchu třeně.Nicméně v dospělosti síťka tmavne,takže...opravdu asi dubák.Ale musí to být subsp. carpinaceus?Poslední z právě skončených tropických dnů jsem procházel dubiny u Roudnice (nic moc,pár vysušených růžovek) a při návratu k autu jsem u cesty narazil na plodnici hřiba dubového s téměř čistě bílým kloboukem,hrubě políčkovitě rozpraskaným (vypadal skoro jako Gastroboletus) a tmavým třeněm.Není možné,že by toto "vybělení" bylo způsobeno extremně intenzivním slunečním svitem?Neuvažoval kdysi Fr. Smotlacha podobně,když popisoval své "sluneční hřiby"?Původní druhové jméno hř. dubového je "aestivalis"...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 14. června 2014 19:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A já dnes našel v doubravě 2 hořčáky, takže taky rostou ! Twisted Evil
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: so 14. června 2014 19:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 12. června 2014 23:48 Michal Mikšík napsal:
Můj myšlenkový pochod byl jednoduchý. Struktura pokožky klobouku u hořčáka je zcela odlišná a nikdy takto políčkovitě nerozpraskává. Za velikého sucha by byla vidět veliké podélné trhliny. Nic více nic méně. Co se týče síťky , její výraznost a míra přítomnosti je proměnlivá. Za sucha u dubáků více vystupuje...

Michale, díky.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru