Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Xerocomellus ripariellus - Hřib mokřadní
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 26. srpen 2014 22:06
  Předmět: Xerocomellus ripariellus - Hřib mokřadní
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Překvapuje mě, že tu ještě nemá téma. Letos je - alespoň v jižních Čechách - jeho rok. Pokud je mi známo, byla doposud v jižních Čechách známá jedna lokalita na Táborsku. Od poloviny července do poloviny srpna jsem jej (sám i s kolegy z MK i přespolními) našel na čtyřech nových lokalitách. Mají dost společného: Jde o odvodňovací strouhy pod hrázemi rybníků, které jsou lemované nebo porostlé olšemi nebo vrbami. V jednom případě jde o zaplavovaný nálet pod hrází (vrby + osiky). Vždy vyrůstá v místech s kolísající vodou, které je opakovaně suché a zaplavované - taková místa se dají snadno poznat podle zčernalé vrstvy listí. Na dvou z nalezených lokalit roste v doprovodu Lactarius lacunarum. A ve všech případech jde o hráze, na kterých rostou vzácnější druhy hřibovitých.

Většina plodnic, které jsem viděl, měla dvě převládající barvy klobouku - cihlově hnědočervenou a červenovínovou (obojí je na snímku). Střední červená typická pro hřib červený (Xerocomellus rubellus) mi přijde zastoupená nejméně. Taky vybledá trochu jiným způsobem - hřib červený po opršení světlá až do růžových tónů, kdežto u hřibu mokřadního to vypadá, jakoby byl povrch pokrytý jakousi béžovo-olivovou vrstvou. Oproti hřibu červenému mají alespoň mladší plodnice jasněji žluté póry. Modrání třeně připomíná hřib políčkatý (X. cisalpinus).

Věřím, že jde o přehlíženou houbu - jen asi málokdo hledá tam, kde by se mohla objevit. Někde ve středních nebo východních Čechách by si ji dokázal představit třeba v příkopech kolem dubových lesů nebo v místech, kde se pravidelně rozvodňují potoky. Určitě ale chce vlhké počasí...

190.91 kB    
13. srpen 2014, odvodňovací strouha pod hrází rybníku (duby, olše), západní Českobudějovicko
SDIM2501_960.jpg
   SDIM2501_960.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Tori_
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 26. srpen 2014 23:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pěkný nález Smile
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: st 27. srpen 2014 11:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ano typické plodnice

Michal
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru