Překvapuje mě, že tu ještě nemá téma. Letos je - alespoň v jižních Čechách - jeho rok. Pokud je mi známo, byla doposud v jižních Čechách známá jedna lokalita na Táborsku. Od poloviny července do poloviny srpna jsem jej (sám i s kolegy z MK i přespolními) našel na čtyřech nových lokalitách. Mají dost společného: Jde o odvodňovací strouhy pod hrázemi rybníků, které jsou lemované nebo porostlé olšemi nebo vrbami. V jednom případě jde o zaplavovaný nálet pod hrází (vrby + osiky). Vždy vyrůstá v místech s kolísající vodou, které je opakovaně suché a zaplavované - taková místa se dají snadno poznat podle zčernalé vrstvy listí. Na dvou z nalezených lokalit roste v doprovodu Lactarius lacunarum. A ve všech případech jde o hráze, na kterých rostou vzácnější druhy hřibovitých.
Většina plodnic, které jsem viděl, měla dvě převládající barvy klobouku - cihlově hnědočervenou a červenovínovou (obojí je na snímku). Střední červená typická pro hřib červený (Xerocomellus rubellus) mi přijde zastoupená nejméně. Taky vybledá trochu jiným způsobem - hřib červený po opršení světlá až do růžových tónů, kdežto u hřibu mokřadního to vypadá, jakoby byl povrch pokrytý jakousi béžovo-olivovou vrstvou. Oproti hřibu červenému mají alespoň mladší plodnice jasněji žluté póry. Modrání třeně připomíná hřib políčkatý (X. cisalpinus).
Věřím, že jde o přehlíženou houbu - jen asi málokdo hledá tam, kde by se mohla objevit. Někde ve středních nebo východních Čechách by si ji dokázal představit třeba v příkopech kolem dubových lesů nebo v místech, kde se pravidelně rozvodňují potoky. Určitě ale chce vlhké počasí...
190.91 kB
13. srpen 2014, odvodňovací strouha pod hrází rybníku (duby, olše), západní Českobudějovicko
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory