Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Otidea phlebophora - Ouško zvrásnělé
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 12. listopadu 2014 22:27
  Předmět: Otidea phlebophora - Ouško zvrásnělé
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

syn. Flavoscypha phlebophora / žlutočíška zvrásnělá.

Nalezelo koncem července v bývalém vápencovém lomu u Č. Budějovic. Lom je velmi dlouho nepoužívaný a zalesněný, takže jsou dno i stěny kompletně zakryté humusem; surový vápenec už v podstatě nikde nevystupuje nad povrch. Nalezeno na stěně lomu v zástinu tlejícího kmene břízy.

Houba roste na stinných stanovištích na vápenci, plodničky jsou kolem 2 cm velké a některé jsou u báze podobně zbrázděné jako kališník žebernatý (Helvella costifera), ale méně výrazně. Starší vyblédají a na pohled by mohly být zaměněny za některou běžnou řasnatku. Výtrusy jsou výrazně menší než u většiny žlutých oušek, což může být vodítko (podle Van Voorena 10,5-12 x 5-6 mí, já jsem naměřil 11-13 x cca 5,8 mí). Určení potvrdil pan Jindřich, za což mu děkuji.

Pokud mám dobré informace, jde zřejmě o druhý nález v ČR; první pochází z Mělnicka, snad z letošního roku, ale nevím kdo je oním prvonálezcem (více zde a zde)

196.54 kB    
24. červenec 2014, býv. vápencový lom, Českobudějovicko
SDIM2164_960.jpg
   SDIM2164_960.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Tori

PříspěvekZaslal: čt 13. listopadu 2014 22:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Super! Kdy přibližně roste - léto a plus mínus měsíc okolo?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 13. listopadu 2014 22:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na Houbaření uvádějí červen až srpen, J. Malý má fotky z konce května a já k tomu můžu dodat, že při návštěvě lokality 5. října jsem tam ještě nějaké viděl a 21. října už myslím ne. Nerostou průběžně, ale ve vlnách. Určitě jim vyhovuje vlhčí počasí, ale samo o sobě asi nebude stačit, nedá se říct, že by se dala přímo vysledovat přímá závislost mezi každým vydatným deštěm a výskytem plodnic. V srpnu, kdy na téhle lokalitě byl díky vydatným dešťům boom vzácných hub a nebylo nic výjimečného, pokud člověk při jedné návštěvě potkal deset červenoseznamových druhů, tam ouška nebyla prakticky vůbec...

Z ostatních hub kolem rostou holubinka zlatá, vláknice zemní, penízovka hřebílkatá, rudoušek uťatý, hadovka smrdutá, hvězdovka (tuším červenavá), bedla ostrošupinná.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 13. listopadu 2014 23:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jirko paráda,,gratuluji Shocked
Yohaness

PříspěvekZaslal: čt 13. listopadu 2014 23:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak to je krása, taktéž gratulace.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 30. června 2015 20:40
  Předmět: Otidea phlebophora - Ouško zvrásnělé

Vypadá to na další lokalitu. Opět vápenec, tentokrát smíšený les, severní svah. Malinké plodnice vyrůstaly z opadu, jedna trochu větší (snímek) na zbytku dřeva jehličnanu v posledním stádiu rozkladu (červená hniloba).

148.3 kB    
30. červen 2015, Českobudějovicko, 480 m n. m.
SDIM6707_960.jpg
   SDIM6707_960.jpg
Pete N.

PříspěvekZaslal: út 14. července 2015 20:40
  Předmět: Re: Otidea phlebophora - Ouško zvrásnělé

út 30. června 2015 21:40 no-X napsal:
Vypadá to na další lokalitu. Opět vápenec, tentokrát smíšený les, severní svah. Malinké plodnice vyrůstaly z opadu, jedna trochu větší (snímek) na zbytku dřeva jehličnanu v posledním stádiu rozkladu (červená hniloba).

179.12 kB    
Ahoj no-Xi. Fotografie je z minulého roku z lokality, kterou objevil Jarda Malý. Houby rostly terestricky na hlinitém a mírně bazickém podloží pod lípou, bukem, babykou a dubem. Determinoval jsem je na bázi fotek, následně mikrodet Jirka Kovač. Letos nula
pete_peten._508660_oD.jpg
   pete_peten._508660_oD.jpg
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 14. července 2015 20:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky za informace. Na první zmíněné lokalitě letos taky nebylo nic, ale asi o 100-200 metrů dál na pěšině přímo na sešlapané hlíně (tmavý výživný substrát na vápenci) vyráželo cosi velmi drobného žlutého, co by taky mohlo být ouško, ale k určení to bylo příliš malé. Pak už jsem tam nejel - přešly sedmatřicítky a nemělo to smysl.
Pete N.

PříspěvekZaslal: út 14. července 2015 21:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 14. července 2015 21:53 no-X napsal:
Díky za informace. Na první zmíněné lokalitě letos taky nebylo nic, ale asi o 100-200 metrů dál na pěšině přímo na sešlapané hlíně (tmavý výživný substrát na vápenci) vyráželo cosi velmi drobného žlutého, co by taky mohlo být ouško, ale k určení to bylo příliš malé. Pak už jsem tam nejel - přešly sedmatřicítky a nemělo to smysl.

Nemáš vůbec zač, na lokalitě rostla ještě I. erubescens, H. macropus, H. gueletii a H. costifera. Já jsem dělal jen makropopis, Zde je link s mikrem od Dana Kvasničky:http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=461455&poradie=4&form_hash=gallery#
Chtěl jsem toho napsat více, ale systém mě nepustil, asi jsou v komentáři omezeny znaky, nvm, moc se tu neorientuji. Tak snad to tady bude průchozí více.
Každopádně velmi gratuluji k nálezu, je to fakt vzácné.

P.S. hledal jsem je i u nás v Českém Krasu, ale bezúspěšně Smile
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru