Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: st 12. listopadu 2014 22:27 Předmět: Otidea phlebophora - Ouško zvrásnělé |
|
|
syn. Flavoscypha phlebophora / žlutočíška zvrásnělá.
Nalezelo koncem července v bývalém vápencovém lomu u Č. Budějovic. Lom je velmi dlouho nepoužívaný a zalesněný, takže jsou dno i stěny kompletně zakryté humusem; surový vápenec už v podstatě nikde nevystupuje nad povrch. Nalezeno na stěně lomu v zástinu tlejícího kmene břízy.
Houba roste na stinných stanovištích na vápenci, plodničky jsou kolem 2 cm velké a některé jsou u báze podobně zbrázděné jako kališník žebernatý (Helvella costifera), ale méně výrazně. Starší vyblédají a na pohled by mohly být zaměněny za některou běžnou řasnatku. Výtrusy jsou výrazně menší než u většiny žlutých oušek, což může být vodítko (podle Van Voorena 10,5-12 x 5-6 mí, já jsem naměřil 11-13 x cca 5,8 mí). Určení potvrdil pan Jindřich, za což mu děkuji.
Pokud mám dobré informace, jde zřejmě o druhý nález v ČR; první pochází z Mělnicka, snad z letošního roku, ale nevím kdo je oním prvonálezcem (více zde a zde)
|
196.54 kB |
|
24. červenec 2014, býv. vápencový lom, Českobudějovicko |
|
|
|
SDIM2164_960.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Tori
|
Zaslal: čt 13. listopadu 2014 22:13 |
|
|
Super! Kdy přibližně roste - léto a plus mínus měsíc okolo?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: čt 13. listopadu 2014 22:36 |
|
|
Na Houbaření uvádějí červen až srpen, J. Malý má fotky z konce května a já k tomu můžu dodat, že při návštěvě lokality 5. října jsem tam ještě nějaké viděl a 21. října už myslím ne. Nerostou průběžně, ale ve vlnách. Určitě jim vyhovuje vlhčí počasí, ale samo o sobě asi nebude stačit, nedá se říct, že by se dala přímo vysledovat přímá závislost mezi každým vydatným deštěm a výskytem plodnic. V srpnu, kdy na téhle lokalitě byl díky vydatným dešťům boom vzácných hub a nebylo nic výjimečného, pokud člověk při jedné návštěvě potkal deset červenoseznamových druhů, tam ouška nebyla prakticky vůbec...
Z ostatních hub kolem rostou holubinka zlatá, vláknice zemní, penízovka hřebílkatá, rudoušek uťatý, hadovka smrdutá, hvězdovka (tuším červenavá), bedla ostrošupinná.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: čt 13. listopadu 2014 23:03 |
|
|
Jirko paráda,,gratuluji
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Yohaness
|
Zaslal: čt 13. listopadu 2014 23:16 |
|
|
Tak to je krása, taktéž gratulace.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pete N.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: út 14. července 2015 20:53 |
|
|
Díky za informace. Na první zmíněné lokalitě letos taky nebylo nic, ale asi o 100-200 metrů dál na pěšině přímo na sešlapané hlíně (tmavý výživný substrát na vápenci) vyráželo cosi velmi drobného žlutého, co by taky mohlo být ouško, ale k určení to bylo příliš malé. Pak už jsem tam nejel - přešly sedmatřicítky a nemělo to smysl.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pete N.
|
Zaslal: út 14. července 2015 21:01 |
|
|
út 14. července 2015 21:53 no-X napsal: |
Díky za informace. Na první zmíněné lokalitě letos taky nebylo nic, ale asi o 100-200 metrů dál na pěšině přímo na sešlapané hlíně (tmavý výživný substrát na vápenci) vyráželo cosi velmi drobného žlutého, co by taky mohlo být ouško, ale k určení to bylo příliš malé. Pak už jsem tam nejel - přešly sedmatřicítky a nemělo to smysl. |
Nemáš vůbec zač, na lokalitě rostla ještě I. erubescens, H. macropus, H. gueletii a H. costifera. Já jsem dělal jen makropopis, Zde je link s mikrem od Dana Kvasničky:http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=461455&poradie=4&form_hash=gallery#
Chtěl jsem toho napsat více, ale systém mě nepustil, asi jsou v komentáři omezeny znaky, nvm, moc se tu neorientuji. Tak snad to tady bude průchozí více.
Každopádně velmi gratuluji k nálezu, je to fakt vzácné.
P.S. hledal jsem je i u nás v Českém Krasu, ale bezúspěšně
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|