Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Plectania melastoma - Ohnivec černý
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 01. dubna 2015 11:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A nebude to tím plektáním a pseudoplektáním ? Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michal Zima

PříspěvekZaslal: st 01. dubna 2015 17:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V detailu to je opravdu zajímavá struktura vnějšího povrchu plodnice, bohužel popisy v literatuře se v tomto směru více soustředí na uspořádání thecia (výtrusů,vřecek,parafýz...).Ani Cejp nebo Klán,kteří se anatomii plodnic věnují podrobněji,nezmiňují u tohoto taxonu žádnou anomalii,
co se týče velikosti hyf.Klán nicméně uvádí,že šířka hyfy u většiny hub činí 2-6 mikrometru,což je 0,002-0,006 mm...takže hyfa viditelná pouhým okem by musela být min. 100x širší a to už by za poznámku v popisu druhu určitě stálo.Tímto také přiznávám,že netuším,o jaký útvar se jedná,jediné co mě napadá je,že se jedná o vlákna složená,něco jako myceliové thalorhizy nebo rhizoidy,uspořádaná podobně jako trichoderm v pokožce hřibovitých hub a zapřičiňující onu plstnatost vnějšího povrchu plodnice.
Jestli jsem napsal úplný nesmysl,prosím,nekamenujte mne... Very Happy Very Happy Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 01. dubna 2015 18:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

0,002-0,006 mm? To by mohlo stačit. Trojčlenka: plodnice má na snímku asi 730 pixelů na šířku, ta vlákna jsou zhruba 1 pixel široká. Ve skutečnosti mohla mít plodnice tak 5 milimetrů na šířku plus mínus něco. Tzn. šířka těch "chlupů" viditelných na snímku je zhruba 1*5/730 = 0,007 mm Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Michal Zima

PříspěvekZaslal: st 01. dubna 2015 19:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To je samozřejmě něco jiného,tyhle propočty podle pixelů a úrovně zvětšení jsem neprováděl,nicméně rozměr 6 tisícin milimetru (6mikrometrů) bych pouhým okem asi nerozeznal... Very Happy
Asi by to chtělo dát pod mikroskop,tam by snad struktura chloupků byla patrná...
A taky by se mohl ozvat nějaký odborník na diskomycety,tahle záležitost by mě opravdu zajímala...
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 01. dubna 2015 21:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To nebylo míněno tak, že bych si vláken všiml pouhým okem při pohledu na houbu - zaregistroval jsem je při pohledu na fotku houby Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Michal Zima

PříspěvekZaslal: čt 02. dubna 2015 5:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jo,už mi to došlo... Idea Viditelné bez mikroskopu nemusí automaticky znamenat viditelné pouhým okem,jak jsem si z textu nesprávně odvodil...
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 02. dubna 2015 8:37
  Předmět: Re: Plectania melastoma - Ohnivec černý
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út března. 31, 2015 11:18 pm no-X napsal:
... Přidávám ještě detail, překvapilo mě, že ty plodnice mají jakoby filcovitou strukturu. Že by měl ohnivec až tak tlusté hyfy, že jsou vidět i bez mikroskopu?

Jak jsi takového zvětšení dosáhl?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 02. dubna 2015 11:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ten detail je jen 100% výřez z předešlé fotky. Zvětšení není žádný extrém, odpovídá cca 1:1,5. Takže kdo fotí s makroobjektivem, který zvládá 1:1, může jít ještě o kousek dál. Používám objektiv, který dosahuje zvětšení 1:3 a k tomu jsem tady použil makropředsádku Raynox DCR-250, se kterou se pak můžu dostat až na cca 1:1,5. Dříve se dala sehnat z Polska i s poštovným za cca 850 Kč, dnes už se prodává i v ČR, ale spíš za dvojnásobek.
Olda
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 03. dubna 2015 16:26
  Předmět: ohnivec

Ano, je to vlášení, které tvořeno z tlustých hyf, pěkné zvětšení
Olda
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 05. dubna 2015 20:39
  Předmět: ohnivec černý

To je vlášení z tlustých hyf, které jsou vidět pouhým okem, kdo dobře vidí, jinak lupou Very Happy
Michal Zima

PříspěvekZaslal: po 06. dubna 2015 11:55
  Předmět: Re: ohnivec

pá 03. dubna 2015 17:26 Olda napsal:
Ano, je to vlášení, které tvořeno z tlustých hyf, pěkné zvětšení
;
Dalo by se specifikovat o jaký typ hyf se jedná - generativní,ligativní,skeletové?
Jiří Janda

PříspěvekZaslal: st 06. května 2015 10:33
  Předmět: Plectania melastoma - Ohnivec černý

Víc jak 20 plodniček na zanořeném tlejícím polenu (nejspíš osika) v mladé smrčině

196.82 kB    
1. května 2015, Borovany u Č. Budějovic
DSC_6505.jpg
   DSC_6505.jpg

196.87 kB    
1.května 2015, Borovany u Č. Budějovic
DSC_6504.jpg
   DSC_6504.jpg
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 31. března. 2016 17:45
  Předmět: Plectania melastoma - Ohnivec černý

Dnes objevená nová lokalita, okraj smíšeného lesa s osikou, smrkem a dubem. Osiková větev o průměru cca 3 centimetry, částečně zanořená a porostlá mechem. Plodnic bylo víc, ale ne všechny se vešly do záběru.

198.48 kB    
31. březen 2016, okolí Zlivi u ČB
SDIM2308_960.jpg
   SDIM2308_960.jpg
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 01. dubna 2016 10:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Krása! O těch se mi bude zdát! Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 01. dubna 2016 11:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky. Ten les byl jinak prakticky bez hub, jen toto. Ale svítily už několik metrů do dálky, takhle pěkně zrezivělý plodničky jsem ještě nepotkal Smile
Mimochodem, nemáme tu nějakého zdatného bryologa, který by dokázal určit ten mech se širokými lístečky? Už podruhé jsem ho zaregistroval na větvi porostlé ohnivcem černým.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Strana 6 z 7

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru