Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
no-X Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal Zima
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal Zima
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Josef Chalupský II
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Janda
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 11. května 2015 10:37 |
|
|
Ve čtvrtek jsem je potkal zaschlé u cesty parkem u Hostivařské přehrady v Praze. O víkendu jsem je hledal na Turnovsku a nic
Naposledy upravil Bob dne st 13. května 2015 7:44, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Michal Zima
|
Zaslal: po 11. května 2015 19:22 |
|
|
po 11. května 2015 11:37 Bob napsal: |
Ve čtvrtek jsem je potkal zaschlé u cesty parkem u Hostivařské přehrady v Praze. O víkendu jsem je hledal na Turnovsku a nic |
;
Tos mě dostal Bobe,zítra se do Hostivaře chystám na poslední májovkový pokus ;Jinak musím přiznat,že letos je to s májovkama bída;na některých lokalitách lze současně nalézt plodnice zahnívající nebo naopak již v mládí zasychající,často "červivé",různě znetvořené...I osvědčená místa selhávají,tam kde běžně sbírám 30 a více plodnic,letos nacházím pár kusů ;a obávám se že vzhledem k opětovně nadcházejícímu suchu a vzrůstajícím teplotám to už lepší nebude...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mykožrút
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: út 12. května 2015 21:39 |
|
|
To je pěkné.
Nevím jak jinde v Čechách, ale tady na jihu je situace velmi špatná v důsledku sucha. Vydatně tu pršelo naposledy loni v létě, už podzim byl srážkově podprůměrný, ale díky zásobě vody v půdě houby rostly. Zima byla teplá a suchá, jaro taky. Jen minimum srážek šlo přes jih a pokud už nějaké, zpravidla se vypršely nad Šumavou. Takže není vláha ani z podzemních zásob vody, ani z deště. Loni touhle dobou jsem v okolí svého bydliště vídal krom májovek vláknice, holubinky, kozáky, klouzky i některé hřiby. Letos jsem na stejných místech ještě neviděl žádnou mykorhizní houbu.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
MartinKL
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Josef Chalupský II
|
Zaslal: so 15. května 2021 19:54 Předmět: čirůvka májovka (Calocybe gambosa) |
|
|
Zkušenost s přípravou májovek. Hub bylo 0,5 kg (Obr. 1). Rostly v trávě, v převážně lipové aleji, podél křížové cesty ve Vlachově Březí. Plodnice byly celkem čerstvé, tuhé, jen některé mírně nasáklé vodou po předchozích deštích, nečervivé. Voněly velmi silně. V literatuře se všude uvádí: chuť a vůně silně moučná. Nám voněly tak silně, že téměř připomínaly lněnou fermež. Podobnou vůni můžeme pozorovat u čirůvky topolové. Doma jsem schválně otevřel kilogramový pytlík hrubé mouky značky Ramill od firmy GoodMills Česko s.r.o. Vůně mouky snad do jisté míry připomínala vůni májovek. Byla však nesrovnatelně slabší. Možná by to chtělo čichat pro srovnání vůni mouky opravdu čerstvě namleté. Je také možné, že za časů Smotlachy a Velenovského mouka voněla jinak. Intenzívněji. Protože nic není dnes jak bývávalo. Jistě by bylo dobré si znovu ocejchovat, co je to vlastně ta tolik omílaná vůně moučná. Doma jsem houby čistil a nechal na talíři. Voněly tak silně, že mě přepadly pochyby, jestli je mám vůbec připravovat k jídlu. Mezitím bylo nutné vyřídit jistou záležitost mimo dům, a tak jsem se k houbám vrátil asi za dvě hodiny. Původně mimořádně silná vůně hodně vyvanula. Nechtělo se tomu věřit. Jakmile jsem se dal znovu do čištění, ta vůně se opět začala uvolňovat. Dokončil jsem čištění, houby opatrně opláchl, nechal okapat a nakrájel na hrubší kusy. Na teflonové pánvi o průměru 26 cm jsem rozehřál máslo s trochou sádla. Pak houby nasypal na pánev. Teplota směsi viditelně klesla. Za stálého míchání asi po dvou třech minutách jsem houby přiklopil poklicí. Pustily vodu. Vody bylo hodně. Střídavě přikryté a odkryté jsem houby dusil dalších 25 minut na mírném ohni, dokud voda úplně nezmizela. Objem hub se během vaření smrskl více než na polovinu. Malou část hub jsem ochutnávali tak jak byly a další část trochu posolenou. Ke zbytku, který tvořil zhruba 2/3 původního množství, jsme rozklepli dvě vajíčka a osolili. Výsledek lze okořenit i čerstvě namletým pepřem. Shrnutí. Samotné houby byly dobré. Byly měkké, ale zároveň pevné a nerozbředlé. Zachovaly si stopy původní vůně, ale její síla poklesla. Varianta s vajíčkami byla velmi dobrá. Závěrem, rozhodně doporučujeme houby ochutnat a udělat si vlastní názor. Osobně bych při hodnocení chuti májovek šetřil superlativy, kterými se literatura jen hemží.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|