Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Josef Chalupský II

|
Zaslal: po 17. srpen 2015 18:49 Předmět: choroš CLXXVII |
 |
|
Dáme hledat a napíšeme "choroš". Zjistíme, že bylo nalezeno 176 výsledků hledání. Další "choroš" v pořadí je tedy stosedmdesátýsedmý (CLXXVII).
Trs vyrostl na staré třešni (Prunus cerasus) ve výšce asi 3,5 m nad zemí (Obr.1). Velikost srostlých plodnic: délka 38 cm, šířka (hloubka) 20 cm a výška 26 cm (Obr.2). Nalezené plodnice nebyly úplně čerstvé, pomalu zasychaly a již trochu plesnivěly (Obr.3). Co to je??
|
193.17 kB |
 |
j.Čechy, Husinec, 18.7.2015 |
|
 |
|
Obr.1.JPG |
|
198.19 kB |
 |
j.Čechy, Husinec, 25.7.2015 |
|
 |
|
Obr.2.JPG |
|
182.58 kB |
 |
j.Čechy, Husinec, 25.7.2015 |
|
 |
|
Obr.3.JPG |
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: po 17. srpen 2015 22:26 |
 |
|
No, tak já se odvážím tipnout, nemohl by to být nějaký rezavec? Např. Inonotus cuticularis?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Josef Chalupský II

|
Zaslal: út 18. srpen 2015 22:14 |
 |
|
Díky za první pokus. Dejme si s odpovědí chvíli na čas. Ať ta malá záhada a třeba také zábava neskončí dříve, než vůbec začala. CUTICULARIS poprvé. Přisadí si někdo?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
Zaslal: st 19. srpen 2015 6:35 |
 |
|
Je to dost podobné starší plodnici šindelovníku severského - Climacodon septentrionalis, ale z obrázku není zcela patrný ostnitý hymenofor.Ale nikdy jsem jej naživo neviděl...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 19. srpen 2015 15:27 |
 |
|
Viděl jsem jednou jeden starý zaschlý přerostlý sírovec, který nevypadal nepodobně
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Josef Chalupský II

|
Zaslal: st 19. srpen 2015 21:55 |
 |
|
Skvělé. Evidujeme dvě nové sázky: CLIMACODON a LAETIPORUS. Smyčka se stahuje? Jméno houby na dosah? Neváhejte a vsaďte si. Zítřek přinese silnou nápovědu, neděle pak rozuzlení.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
Zaslal: st 19. srpen 2015 22:49 |
 |
|
Bez ohledu na konečný výsledek kvízu...tohle není vůbec špatný nápad zpestřit občas stojatou vodu těchto stránek podobným odlehčujícím způsobem,zejména v tak jalovém bezdeštném období,které,jak pevně doufám,je už konečně za námi...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
no-X Čestný člen
|
Zaslal: st 19. srpen 2015 23:43 |
 |
|
Když jsem si téma včera rozkliknul, sjel jsem bez přečtení textu na spodní obrázek a říkal si, co má být s tím starý Schweinitzem. Pak jsem si všimnul, že to rostlo nějak vysoko a navíc ještě na ovocném stromu. Inu, se starým Schweinitzem jsem se rozloučil. Vyloučil jsem i starý sírovec, který mě napadl potom. Ten je prý z třešně dobrý, takže by ho určitě někdo sklidil dřív, než by dožil do tohoto stavu. Navíc se zdá, že spodní strana plodnic není hladká.
Alespoň z fotky se jeví, že plodnice nebyly úplně hladké ani shora. Takže bych byl, podobně jako Teri, pro nějaký rezavec. Cuticularis už je obsazený, tak jedině zmutovaný rheades nebo zparchantělý radiatus. Pokud bych z těch dvou měl vybrat jeden, pak s ohledem na dřevinu radiatus. Ale nevěřím, že by to mohl být. Spíš něco z toho, co tu už padlo
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: čt 20. srpen 2015 11:23 |
 |
|
st 19. srpen 2015 23:43 no-X napsal: |
Když jsem si téma včera rozkliknul, sjel jsem bez přečtení textu na spodní obrázek a říkal si, co má být s tím starý Schweinitzem. Pak jsem si všimnul, že to rostlo nějak vysoko a navíc ještě na ovocném stromu. Inu, se starým Schweinitzem jsem se rozloučil. Vyloučil jsem i starý sírovec, který mě napadl potom. Ten je prý z třešně dobrý, takže by ho určitě někdo sklidil dřív, než by dožil do tohoto stavu. Navíc se zdá, že spodní strana plodnic není hladká.... |
Jirko, hnědák mi napadl taky a už jsem ho viděla i na kmeni stromu... ale nikdy jsem ho neviděla na kmeni takhle rozrostlého, tak jsem na konec zvolila jinou možnost
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mara73
|
Zaslal: čt 20. srpen 2015 19:27 |
 |
|
Je to prostě tipovačka Chtělo by to detailní pohled na hymenofor a řez plodnicí.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
mara73
|
Zaslal: čt 20. srpen 2015 22:20 |
 |
|
Ale pokud bych už si měl tipnout, tak souhlasím s Teri. Tvar sice nejvíce připomíná šindelovník, ale ten jsem rok pozoroval, a ani ve stáří nebyl tolik do hněda a drolil se. Sírovec nelze zatím vyloučit.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Josef Chalupský II

|
Zaslal: čt 20. srpen 2015 22:27 |
 |
|
Už to tu zaznělo. A tak nemá význam pokračovat v licitaci. Jackpot padl. Všem diskutérům píšu jedničku, některým s hvězdičkou. Je to hnědák Schweinitzův (Phaeolus schweinitzii). Názory účastníků diskuse šly přesně ve stopách mého pátrání. Z velké dálky: ŠINDELOVNÍK. O něco blíže: starý SÍROVEC. Pod stromem: nějaký REZAVEC. Snad HISPIDUS nebo CUTICULARIS. Teprve po opakovaném studiu mikroskopem, listování příručkami a použití vylučovací metody se nabídlo zcela nečekané řešení.
Jedná se o docela obyčejnou houbu. Udělala si z nás legraci, rafinovaně a zákeřně. Běžně roste na dřevě jehličnanů. Klobouky plodnic nacházíme na patě nemocných stromů. Někdy nízko nad zemí. Na pařezech a jejich rozpadlých troskách. Často na zbytcích kořenů v zemi. Vyrůstají-li z kořenů, objevují se zdánlivě na holé půdě. Nebo v trávě na lesních pasekách po vykácení stromů. Tento exemplář ale v rozporu s houbařskými lexikony: 1, vyrostl na třešni (listnáč), 2, nikoli na patě, ale přes tři metry vysoko a 3, byl tvořen srostlými klobouky, které vzhledem vůbec neodpovídají těm typickým, jak je známe z fotografií. Na Obr.4 je pohled na spodní stranu klobouku.
Děkuji za vaši účast. Good bye.
|
190.49 kB |
 |
pohled na povrch rourek, 26.7.2015 |
|
 |
|
Obr.4.JPG |
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
emil54
|
Zaslal: čt 20. srpen 2015 22:35 |
 |
|
Já bych to taky viděl na sírovce. Velmi podobnou trosku srostlice jsem vloni oplakával na Kornatičáku.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Michal Zima
|
Zaslal: čt 20. srpen 2015 22:47 |
 |
|
Josef Chalupský II:díky za prima zábavu
|