Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: so 10. prosince 2005 16:58 Předmět: Lactarius quieticolor - Ryzec osmahlý |
|
|
Lactarius quieticolor ? Ryzec osmahlý
Mléko: oranžové, červenající, na lupenech nechává zelené skvrny, mírné, pochvíli palčivé.
Klobouk: do 10 cm, nejprve klenutý později vmáčklý, hladký, podvinutý, na okraji tmavohnědě pásovaný, šedookrový až špinavě červenohnědý, často s modrým nádechem, ojíněný, nemoho ďubkovaný.
Lupeny: do 5 mm vysoké, oranžové, později nahnědlé a zelenavě skvrnité, přirostlé až sbíhavé.
Dužina: pevná, lámavá, nažloutlá, v kůře rezavějící, následně zelenající, pach ovocný, chuť nahořklá.
Třeň: 2-5 cm dlouhý, 1-2 cm tlustý, válcovitý, brzy dutý, barvou podobný klobouku, bělavě ojíněný, později zelenající, ďubkovaný málo nebo vůbec.
Jedlost: jedlý.
Růst: pod borovicemi na vlhčích a prosvětlených místech.
Podobnost: Ryzec pravý (Lactarius deliciosus), který má výrazněji ďubkatý třeň a má jinou barvu klobouku.
Doplnění? Opravy? Kam na něj chodíte? Jak vám chutná? Máte nějaké své fotky? Či odkazy jinam?
Naposledy upravil Bob dne po 14. května 2007 14:22, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Radek Doležal Čestný člen
Založen: 16. 07. 2006 Příspěvky: 485 Bydliště: Smrkový Týnec (okr. Chrudim)
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Radek Doležal Čestný člen
Založen: 16. 07. 2006 Příspěvky: 485 Bydliště: Smrkový Týnec (okr. Chrudim)
|
Zaslal: čt 14. září 2006 21:47 Předmět: Re: Lactarius quieticolor-ryzec osmahlý |
|
|
Ano, to jsou přesně oni.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
|
Zaslal: čt 14. září 2006 22:03 Předmět: ryzce osmahlé |
|
|
Mk je nalezl už v Hostýnských vrchách já měl tady premiéru a tuhle lokalitu navštěvuji pomalu 20let
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: čt 14. září 2006 23:30 Předmět: Re: ryzce osmahlé |
|
|
čt září 14, 2006 11:03 pm JETHRO napsal: |
Mk je nalezl už v Hostýnských vrchách já měl tady premiéru a tuhle lokalitu navštěvuji pomalu 20let |
Nene, v Hostýnkách byly lososové, osmahlé jsem nalezl už před pár lety za Štětím (Stračí - Ješovice...)
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pantáta Čestný člen
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: so 13. října 2007 16:15 Předmět: Jedlej ryzec pod borovicema - Lactarius quieticolor - Ryzec osmahlý |
|
|
Kterej to ale přesně je??? Jako Lactarius deliciosus znám mohutné plodnice bez zelených tónů na klobouku a nacházím je převážně pod borovicí černou.
Těmahle ryzcema už se cpu druhej víkend po sobě,ale jsou takový jiný než ty co jsem dosud pod borovicema nacházel. Plodnice jsou menšího vzrůstu a vždy mají zelené tóny na klobouku (většinou kruhatém) a mají převážně ďubkovaný třeň.
Růst v trávě ve smíšeném hájku břízy a borovice lesní.
Naposledy upravil Pantáta dne so 20. října 2007 17:15, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: so 13. října 2007 18:21 Předmět: Re: Jedlej ryzec pod borovicema |
|
|
so října 13, 2007 4:15 pm Pantáta napsal: |
Kterej to ale přesně je??? |
Lactarius quieticolor.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kateřina Jakšová
|
Zaslal: so 13. října 2007 21:28 |
|
|
Díky oběma, konečně vím přesně, čím sebe i rodinu krmím druhý týden
Já je ve velkém nacházím v Praze 5 pod mladými borovicemi v blízkém sousedství ryzců smrkových, ty ovšem samozřejmě v okolí smrků.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
Zaslal: ne 14. října 2007 22:37 |
|
|
Nacházím je u "šachty", v jednom místě je jich spousty, jenže tak dlouho je "fotim" až sem to asi propás...to si pořád řikám že je nafotím příště a skutek utek
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: čt 15. října 2015 13:34 Předmět: Lactarius quieticolor - Ryzec osmahlý |
|
|
Jak rozlišujete ryzec osmahlý od ryzce polokrvomléčného? Procházel jsem různé popisy, ale nenašel jsem v podstatě žádný spolehlivý makroznak, který by je měl odlišovat.
Několikrát jsem narazil na informaci, že pokud má plodnice výraznější zelené odstíny, jde o ryzec polokrvomléčný, ale to bych řekl vychází snad z nedostatečné znalosti ryzce osmahlého, které může být zelený prakticky kompletně jako na fotkách (může být oranžový, šedý, modrý...).
Pak se uvádí vazba na podloží. Polokrvomléčný spíš na vápencovém, osmahlý spíš na kyselém. Což ale ne vždy pomáhá při určení. Co když najdu tato vypadající ryzec na lokalitě, kde roste společně s ryzcem pravým? Ten podle literatury preferuje spíše vápencové podloží, na druhou stranu v podloží dané lokality je písek a po vápenci široko daleko ani památky.
Nakonec pravidlo, že mléko ryzce polokrvomléčného fialoví do deseti minut a mléko ryzce osmahlého fialoví za dvacet minut nebo déle. Lze to považovat za spolehlivé? V diskusích se objevují názory, že ne. Třeba i některé hřiby podle počasí jednou zmodrají hned při doteku, jindy až po několika minutách.
|
198.14 kB |
|
říjen 2015, Velechvínské polesí, bor |
|
|
|
SDIM9713_960.jpg |
|
198.36 kB |
|
říjen 2015, Velechvínské polesí, bor |
|
|
|
SDIM9673_960.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Teri
Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: čt 15. října 2015 19:31 |
|
|
Co znám ryzec polokrvomléčný, tak připomíná spíše ryzec smrkový, klobouk je spíše světle oranžový s jakoby rozmytými zelenými tóny. Ryzec osmahlý nemá tolik oranžové na klobouku, klobouk bývá spíš v odstínech zelené, šedé a pod. navíc mívá víceméně zřetelné kruhy. Tolik moje vlastní pozorování Potvrzuji též že podloží asi nehraje úplně roli.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|