Zaslal: út 20. října 2015 18:53 Předmět: Neznámé ryzce
Početná skupina rostla pod starým bukem v opadu listí. Barva klobouku v odstínech béžové až šedé s hnědým nádechem. Lupeny jsou světle béžové. Mléko bílé a palčivé. Většina plodnic měla uprostřed klobouku hrbolek.
100.54 kB
Nalezeno v říjnu na Chebsku
PA084695.jpg
_________________ Na přání poskytnu komentované hlasy ptáků ve formátu MP3.
Zaslal: út 20. října 2015 21:01
Asi nejčastějším ryzcem, který roste v mykorhize s bukem, je ryzec zelený (Lactarius blennius). Z dalších ryzce nasládlý (L. subdulcis), r. bledý (L. pallidus) a vzácněji ryzec bukový / hnědoskvrnitý (Lactarius fluens).
Pokud bych to bral podle fotky, jevil by se mi nejpravděpodobnější ten první. Popis mě ale trochu mate, nezmiňuje zelený klobouk, který vidím na fotce(?)
Asi nejčastějším ryzcem, který roste v mykorhize s bukem, je ryzec zelený (Lactarius blennius). Z dalších ryzce nasládlý (L. subdulcis), r. bledý (L. pallidus) a vzácněji ryzec bukový / hnědoskvrnitý (Lactarius fluens).
Pokud bych to bral podle fotky, jevil by se mi nejpravděpodobnější ten první. Popis mě ale trochu mate, nezmiňuje zelený klobouk, který vidím na fotce(?)
No, uznávám, že na fotce trochu zelené je, ale mě spíše zaujaly ty béžové až našedlé tóny. Ryzce zeleného jsem na jiné lokalitě vloni už potkal a uznávám, čest svému jménu taky zrovna nedělal, ale měl klobouk plný skvrn. Tady z těch skvrny neměl žádný. Ryzec zelený je prý dost variabilní, tak nevím.
181.41 kB
Loňský ryzec zelený
miroslav_comorous_500415.jpg
_________________ Na přání poskytnu komentované hlasy ptáků ve formátu MP3.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory