Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Neznámé ryzce
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Miroslav Comorous

PříspěvekZaslal: út 20. října 2015 18:53
  Předmět: Neznámé ryzce
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Početná skupina rostla pod starým bukem v opadu listí. Barva klobouku v odstínech béžové až šedé s hnědým nádechem. Lupeny jsou světle béžové. Mléko bílé a palčivé. Většina plodnic měla uprostřed klobouku hrbolek.

100.54 kB    
Nalezeno v říjnu na Chebsku
PA084695.jpg
   PA084695.jpg

no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 20. října 2015 21:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Asi nejčastějším ryzcem, který roste v mykorhize s bukem, je ryzec zelený (Lactarius blennius). Z dalších ryzce nasládlý (L. subdulcis), r. bledý (L. pallidus) a vzácněji ryzec bukový / hnědoskvrnitý (Lactarius fluens).

Pokud bych to bral podle fotky, jevil by se mi nejpravděpodobnější ten první. Popis mě ale trochu mate, nezmiňuje zelený klobouk, který vidím na fotce(?)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Miroslav Comorous

PříspěvekZaslal: út 20. října 2015 23:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 20. října 2015 20:01 no-X napsal:
Asi nejčastějším ryzcem, který roste v mykorhize s bukem, je ryzec zelený (Lactarius blennius). Z dalších ryzce nasládlý (L. subdulcis), r. bledý (L. pallidus) a vzácněji ryzec bukový / hnědoskvrnitý (Lactarius fluens).

Pokud bych to bral podle fotky, jevil by se mi nejpravděpodobnější ten první. Popis mě ale trochu mate, nezmiňuje zelený klobouk, který vidím na fotce(?)

No, uznávám, že na fotce trochu zelené je, ale mě spíše zaujaly ty béžové až našedlé tóny. Ryzce zeleného jsem na jiné lokalitě vloni už potkal a uznávám, čest svému jménu taky zrovna nedělal, ale měl klobouk plný skvrn. Tady z těch skvrny neměl žádný. Ryzec zelený je prý dost variabilní, tak nevím.

181.41 kB    
Loňský ryzec zelený
miroslav_comorous_500415.jpg
   miroslav_comorous_500415.jpg

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru