Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
Zaslal: čt 22. května 2014 18:35 Předmět: Hlíva chlupatá - Lentinus strigosus |
|
|
Po vydatných deštích se hlívička na bukovém pařezu ve VM krásně vybarvila do fialovomasova. Hlavně na okrajích klobouků. Zároveň jsem tam objevil i několik maličkých plodniček. Pak ale zase nastaly bezdeštné dny kdy se teplota se postupně zvyšuje a to jí nedělá dobře. Dneska už je zase světle okrová, fialové zabarvení naprosto zmizelo a plodnice úspěšně sesychají.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: út 27. května 2014 8:17 |
|
|
Nádhera! Kdy a kde?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
Zaslal: út 27. května 2014 12:12 |
|
|
út 27. května 2014 9:17 Bob napsal: |
Nádhera! Kdy a kde? |
Bobe, první letošní příznaky výskytu hl. chlupaté jsem na tomto mohutném bukovém pařezu zaznamenal 12. 4. -viz. můj příspěvek výše ze dne 5. 5. Celou dobu sledování byla taková "vyblinkaná" - světle béžová až světle béžovohnědá. Pak po vydatnějších deštích (na Rožnovské Bečvě až ke 2. pov. stupni) se takto krásně masově zafialověla. Ale jen asi na 3 - 4 dny. Následné sucho ji zase vrátilo do vybledlých barev. Nyní tu opět prší, tak jsem zvědav, zda to s ní zase něco provede.
Pařez je na břehu Rožnovské Bečvy přímo ve Valašském Meziříčí poblíž Sokolovny, nadmořská výška okolo 300 metrů.
Čísla na snímku (za JGLN) udávají den-měsíc-rok focení (nálezu) dané houby. Zde tedy JGLN 170514 znamená, že je to foceno 17. května roku 2014. Pršelo nějak 2 - 3 dny před tím.
Loni jsem ji tam našel prvně, ale to jsem ji nejprve mylně určil jako hl. fialovou a do této rubriky i umístil. Doposud tam je. Ono to tam asi úplně nevyznívá, že to hl. chlupatá, ale je to ona. Nyní jsem o tom 100% přesvědčen. Hl. fialová má hladký povrch klobouku.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 28. května 2014 7:33 |
|
|
Díky! Myslím, že i za ostatní. Hlíva fialová je fakt podobná, chvíli jsem na ní i dle fotky myslel, ale jak uvádíš hf je hladká a roste "výhradně" na bříze.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
Zaslal: pá 30. května 2014 19:10 |
|
|
st 28. května 2014 8:33 Bob napsal: |
Díky! Myslím, že i za ostatní. Hlíva fialová je fakt podobná, chvíli jsem na ní i dle fotky myslel, ale jak uvádíš hf je hladká a roste "výhradně" na bříze. |
Bobe, hlíva fialová asi bude břízy pouze upřednostňovat, protože v atlasech a i na internetu je povětšinou udáván její růst "....hlavně na bříze a buku, ojediněle i jiných listnáčích....."
U hlívy chlupaté to bude zase o tom, že nejvíce asi roste na buku, ale může se vyskytnout i na bříze či ojediněle i jiných listnáčích.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
Tuřín Čestný člen
|
Zaslal: pá 11. července 2014 11:55 |
|
|
30. května 13, 9:18 Teri napsal: |
No já myslím že stačí, asi by to ta hlíva chlupatá být mohla, protože hlíva fialová má hladký klobouk a tady je jasně patrné, že hladký nebyl.... Petr Hrouda uvádí v klíči, že se od hlívy fialové liší basidiemi. U hlívy chlupaté jsou většinou separované, u hlívy fialové většinou ve skupinkách. |
Ano, je to hlíva chlupatá.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
Zaslal: pá 11. července 2014 19:46 |
|
|
pá 11. července 2014 12:55 Tuřín napsal: |
30. května 13, 9:18 Teri napsal: |
No já myslím že stačí, asi by to ta hlíva chlupatá být mohla, protože hlíva fialová má hladký klobouk a tady je jasně patrné, že hladký nebyl.... Petr Hrouda uvádí v klíči, že se od hlívy fialové liší basidiemi. U hlívy chlupaté jsou většinou separované, u hlívy fialové většinou ve skupinkách. |
Ano, je to hlíva chlupatá. |
Tuříne (znám jen tuto tvou přezdívku, pod kterou zde vystupuješ), ano, je to hlíva chlupatá. Nyní už mám 100% jistotu. Letos na tomto pařezu vyrazila znovu (už koncem dubna) a tak jsem její letošní snímky už dal přímo pod hl. chlupatou zde v Datlasu. Loni jsem jí nejprve a zbrkle určil jako hl. fialovou a dal jí sem. Za tuto nechtěnou mystifikaci se omlouvám.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
Zaslal: so 30. dubna 2016 10:38 Předmět: Hlíva chlupatá - Lentinus strigosus. |
|
|
Loni rostla též, ale na vedlejším pařezu (jsou tu tři bukové pařezy v řadě za sebou, všechny zhruba stejně mohutné) na břehu Rožnovské Bečvy ve ValMezu. + ještě rostla u kolegy z práce na bukovém špalku, co má u jezírka na zahradě v Příluku (u VM) - snímek č. 2930. Zapomněl jsem to sem dát, tak alespoň dodatečně.
Letos vyrazila opět. Opět na 2. pařezu jako loni a k tomu i na tom 3.
Na tom 1., kde začala růst úplně prvně, se už loni ani letos neobjevila (alespoň zatím) - onen pařez je už dost zdevastován, protože na něm nebyla jen tato hlíva, ale i outkovka hrbatá a pestrá, které tam rostou stále a loni se na něm objevily i václavky a to obecná a hlíznatá, které rostly vedle sebe a aby toho nebylo málo, tak se ještě před václavkami ke konci září přidal vějířovec obrovský - asi 4 - 5 celkem velkých trsů na kořenových nábězích. Takže počítám, že je tento 1. pařez již i dost "vysílen".
Foto č. 7899 -letošní je ze 3. pařezu.
|
98.51 kB |
|
Příluky, zahrada RD u jezírka. Loni v květnu. |
|
|
|
DSC02930L.jpg |
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |