Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Pavučinec modrý - Cortinarius coerulescens
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Mitch

PříspěvekZaslal: ne 10. července 2016 9:31
  Předmět: Pavučinec modrý - Cortinarius coerulescens
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ahoj,
nález ve vtroušené bučině ve smrkovém lese. Nalezeno cca 15 plodnic. Vyrůstaly přímo z pod kořenů buku. Na řezu ihned tmavě modrý. Všechny znaky mi sedí, ale věechny plodnice byly ještě velmi mladé. Zajímalo mě jestli jsem ho mohl s něčím podobným zaměnit, proto dávám do určovny. Foceno na telefon, ale ta kvalita celkem ujde Smile

188.42 kB    
8.7.2016 - Na řezu
2421819140620163882-account_id=1.jpg
   2421819140620163882-account_id=1.jpg

164.75 kB    
8.7.2016 - okolí Rychnov nad Kněžnou
1705889702375338607-account_id=1.jpg
   1705889702375338607-account_id=1.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 10. července 2016 21:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

C. caerulescens má dužninu bělavou až bledě modrou a třeň není kyjovitý, ale zakončený vroubenou hlízou. Houba na snímcích mi trochu připomíná C. hercynicus / violaceus, pro který mluví tmavší dužnina i tvar třeně, i když ten by měl být možná ještě sytěji zbarvený třeň. Určovat pavučince z fotek a ještě podle nedospělých plodnic, to si netroufám Smile Chtělo by to alespoň jednu dospělou plodnici, i tak by to ale asi bylo jen tipování.

ed.: ještě mě napadl C. cyanites - sytěji zbarvená dužnina než C. caerulescens, světlejší povrch třeně (než C. hercynicus), kyjovitý třeň, roste pod buky, ale u toho by se dužnina měla pozvolna barvit červenavě...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Anonymní

PříspěvekZaslal: ne 10. července 2016 22:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky moc za postřehy. Tušil jsem, že to s nimi nebude jen tak. Prohlédl jsem toto: http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=4780&highlight=hercynicus
a opravdu to spíš vypadá na C. hercynicus. Znovu se na to místo asi jen tak nepodívám, abych nafotil dospělé plodnice, ale kdyby náhodou, určitě přidám foto.
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: ne 17. července 2016 15:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tohle je druh z okruhu Cortinarius alboviolaceus¨nebo přímo on
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru