Založen: 22. 06. 2008 Příspěvky: 27 Bydliště: Kralupy nad Vltavou
Zaslal: ne 10. července 2016 9:31 Předmět: Pavučinec modrý - Cortinarius coerulescens
Ahoj,
nález ve vtroušené bučině ve smrkovém lese. Nalezeno cca 15 plodnic. Vyrůstaly přímo z pod kořenů buku. Na řezu ihned tmavě modrý. Všechny znaky mi sedí, ale věechny plodnice byly ještě velmi mladé. Zajímalo mě jestli jsem ho mohl s něčím podobným zaměnit, proto dávám do určovny. Foceno na telefon, ale ta kvalita celkem ujde
Zaslal: ne 10. července 2016 21:27
C. caerulescens má dužninu bělavou až bledě modrou a třeň není kyjovitý, ale zakončený vroubenou hlízou. Houba na snímcích mi trochu připomíná C. hercynicus / violaceus, pro který mluví tmavší dužnina i tvar třeně, i když ten by měl být možná ještě sytěji zbarvený třeň. Určovat pavučince z fotek a ještě podle nedospělých plodnic, to si netroufám Chtělo by to alespoň jednu dospělou plodnici, i tak by to ale asi bylo jen tipování.
ed.: ještě mě napadl C. cyanites - sytěji zbarvená dužnina než C. caerulescens, světlejší povrch třeně (než C. hercynicus), kyjovitý třeň, roste pod buky, ale u toho by se dužnina měla pozvolna barvit červenavě...
Díky moc za postřehy. Tušil jsem, že to s nimi nebude jen tak. Prohlédl jsem toto: http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=4780&highlight=hercynicus
a opravdu to spíš vypadá na C. hercynicus. Znovu se na to místo asi jen tak nepodívám, abych nafotil dospělé plodnice, ale kdyby náhodou, určitě přidám foto.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory