Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Pantáta Čestný člen
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: so 24. června 2006 10:53 Předmět: "Přesazování hub" před focením |
|
|
Poslední dobou stále přemýšlím o tom, zda je to vhodné nebo není. A po shlédnutí mnoha fotek (zejména na fotograficky bohatém webu nahuby.sk) jsem dospěl k tomu, že mi to v některých případech dost vadí, protože to působí nepřirozeně.
U některých nádherných snímků,které jsou jinými nadšeně oslavovány, mi to "přesazení" úplně zkazilo dojem z fotky. Ať už to jsou nápadně kýčovité skupiny plodnic v jednom záběru, houby zasazené v mechu apod.
Ale na druhou stranu je mi jasné, že je to občas potřeba.
Sám jsem to udělal také v několika případech, kdy nebylo možné houbu nafotit tam, kde rostla. Ať už pro nepříznivý terén, světlo anebo prostě proto, že jí synátor urval dřív než jsem si nachystal foťák .
Já jsem po dlouhém přemýšlení dospěl k tomuto:
1) Pokud si budu chtít vyfotit houbu za účelem zdokumentování jejího přirozeného výskytu do svého soukromého "fotoarchivu", tak jí budu fotit vždy tak, jak vyrostla (i za cenu horší kvality snímku). 8)
2) Pokud se budu snažit udělat maximálně kvalitní fotku, pak budu klidně přesazovat, ale s maximální péčí tak, aby to pokud možno nebylo vůbec poznat 8)
Chtěl bych znát i názory dalších - jak se k tomuto tématu stavíte vy????
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: so 24. června 2006 23:32 |
|
|
Body 1 a 2 bych tak nějak klidně spojil. Maximálně kvalitní fotka jde někdy udělat jen v případě nepřesazení... Pokud přesazuji, tak jedině do stejného biotopu, nebo alespoň na oko podobného. Najdu-li stepní hvězdovky či palečky, které si nestihnu v den nálezu vyfotit, přenesu si je pak jiný den opět na step (i když úplně jinou - kterou mám 30 minut pěšky od domova). Při přesazování je maximální péče, ba i předem rozmyšlená příprava, nutná. 8)
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
|
Návrat nahoru |
|
|
xmsi
|
Zaslal: po 26. června 2006 8:29 |
|
|
presazovani je na fotce temer vzdy poznat, ne ze by divak hned rekl "tu houbu si presadil", ale prijde mu ta fotka trochu divna, neco na ni nesedi... houby jsou citlive na otlaceni a setreni jemnych znaku, presazenim ze zmeni nasviceni, vitr, to vse muze na fotce rusit...
drive jsem kytky a houby presazoval, ty diaky jsem stejne casem vyradil, nebyly prirozene, navic casem se s chtiveho fotografa stal obdivovatel prirody a trhani jen kvuli lepsi fotce je barbarstvi...
foceni je o trpelivosti a hledani nejlepsiho zaberu, nekdy se na jeden druh musi cekat nekolik let... treba sasanka hajni, rekne se, tech je plno, sranda vyfotit, ja s tim bojuju uz 4.rok a porad nejsem spokojen...
_________________ kulihrasek, spise fotograf nez mykolog |
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: po 26. června 2006 18:50 |
|
|
No jo, ale mluvíš o jakémsi "špatném, nedobrém, nekvalitním" přesazování; snad se tu bavíme o tom "kvalitním, citlivém, promyšleném" přesazování...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
xmsi
|
Zaslal: čt 29. června 2006 7:33 |
|
|
jako rycem jo? to neznam, prosim popis, neni to trochu nesetrne?
_________________ kulihrasek, spise fotograf nez mykolog |
|
Návrat nahoru |
|
|
flassch
|
Zaslal: čt 29. června 2006 11:27 |
|
|
Ryčem to není ono. To vezmeš bagr, opatrně vybarguješ houbu s deseti metrovým pruhem zeminy a zajedeš do prostředku louky, tam máš světla habaděj a s deseti metrovým kruhem původního stanoviště to bude vypadat přirozeně.
Akorát Pepa s Lubošem by potřebovali tater aspoň deset
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pepa Čestný člen
|
Zaslal: čt 29. června 2006 15:50 |
|
|
Chodím na jednu stráň ? pracovně jí říkám pohádková jelikož tam se příroda vyřadila sama a jakékoli přesazování už není třeba.
Jedná se o místo asi 300x150 m kde rostou stovky hřibů. Nejspíš proto, že tam nikdo nechodí.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pepa Čestný člen
|
Zaslal: čt 29. června 2006 15:53 |
|
|
Ještě pár.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 29. června 2006 15:57 |
|
|
A ty si jako myslíš, že ti tohle někdo uvěří, jo?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pepa Čestný člen
|
Zaslal: čt 29. června 2006 16:06 |
|
|
čt 29. června 2006 16:57 Bob napsal: |
A ty si jako myslíš, že ti tohle někdo uvěří, jo? |
Bobe bohužel se mnou dnes nebyl Luboš. Ale je to pravda. A úžasné je na tom, že tam nacházíš od těch maličkých až po ty na zem padlé.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 29. června 2006 16:10 |
|
|
Jak by řekl klasik ... "Pepiku, Pepiku, ty tvoje buliky, už je mám zase na nose"
PS: Já ti přeci věřím !!!!! Vážně !!! Jen jsem chtěl konstatovat, že takhle neuvěřitelné scenerie se vidí opravdu jen vzácně. Blahopřeji a samosebou závidím!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pepa Čestný člen
|
Zaslal: čt 29. června 2006 16:16 |
|
|
Ještě přidám pro potěchu oka.
|