Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
"Přesazování hub" před focením
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Fotoradna - Fotíme houby a upravujeme obrázky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 24. června 2006 10:53
  Předmět: "Přesazování hub" před focením
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Poslední dobou stále přemýšlím o tom, zda je to vhodné nebo není. A po shlédnutí mnoha fotek (zejména na fotograficky bohatém webu nahuby.sk) jsem dospěl k tomu, že mi to v některých případech dost vadí, protože to působí nepřirozeně.
U některých nádherných snímků,které jsou jinými nadšeně oslavovány, mi to "přesazení" úplně zkazilo dojem z fotky. Ať už to jsou nápadně kýčovité skupiny plodnic v jednom záběru, houby zasazené v mechu apod.

Ale na druhou stranu je mi jasné, že je to občas potřeba.
Sám jsem to udělal také v několika případech, kdy nebylo možné houbu nafotit tam, kde rostla. Ať už pro nepříznivý terén, světlo anebo prostě proto, že jí synátor urval dřív než jsem si nachystal foťák Very Happy.

Já jsem po dlouhém přemýšlení dospěl k tomuto:

1) Pokud si budu chtít vyfotit houbu za účelem zdokumentování jejího přirozeného výskytu do svého soukromého "fotoarchivu", tak jí budu fotit vždy tak, jak vyrostla (i za cenu horší kvality snímku). 8)

2) Pokud se budu snažit udělat maximálně kvalitní fotku, pak budu klidně přesazovat, ale s maximální péčí tak, aby to pokud možno nebylo vůbec poznat 8)

Chtěl bych znát i názory dalších - jak se k tomuto tématu stavíte vy????
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: so 24. června 2006 23:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Body 1 a 2 bych tak nějak klidně spojil. Maximálně kvalitní fotka jde někdy udělat jen v případě nepřesazení... Pokud přesazuji, tak jedině do stejného biotopu, nebo alespoň na oko podobného. Najdu-li stepní hvězdovky či palečky, které si nestihnu v den nálezu vyfotit, přenesu si je pak jiný den opět na step (i když úplně jinou - kterou mám 30 minut pěšky od domova). Smile Při přesazování je maximální péče, ba i předem rozmyšlená příprava, nutná. 8)
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 26. června 2006 6:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já teda s focením hub víceméně teprve začínám, ale musím se přiznat, že houby "přesazuji" poměrně často Smile Důvodem je u mě to, že zatím zkouším, jak vypadá houba vyfocená z různých úhlů a při různém světle, abych se to aspoň trochu naučil. Bohužel hezkých hub k vyfocení jsem zatím mnoho nenašel, a tak zatím "přesazuji" převážně choroše... Smile

200.6 kB    
Přesazený choroš.JPG
   Přesazený choroš.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
xmsi

PříspěvekZaslal: po 26. června 2006 8:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

presazovani je na fotce temer vzdy poznat, ne ze by divak hned rekl "tu houbu si presadil", ale prijde mu ta fotka trochu divna, neco na ni nesedi... houby jsou citlive na otlaceni a setreni jemnych znaku, presazenim ze zmeni nasviceni, vitr, to vse muze na fotce rusit...

drive jsem kytky a houby presazoval, ty diaky jsem stejne casem vyradil, nebyly prirozene, navic casem se s chtiveho fotografa stal obdivovatel prirody a trhani jen kvuli lepsi fotce je barbarstvi...

foceni je o trpelivosti a hledani nejlepsiho zaberu, nekdy se na jeden druh musi cekat nekolik let... treba sasanka hajni, rekne se, tech je plno, sranda vyfotit, ja s tim bojuju uz 4.rok a porad nejsem spokojen...

Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 26. června 2006 18:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No jo, ale mluvíš o jakémsi "špatném, nedobrém, nekvalitním" přesazování; snad se tu bavíme o tom "kvalitním, citlivém, promyšleném" přesazování... Smile
xmsi

PříspěvekZaslal: čt 29. června 2006 7:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

jako rycem jo? to neznam, prosim popis, neni to trochu nesetrne?
flassch

PříspěvekZaslal: čt 29. června 2006 11:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ryčem to není ono. To vezmeš bagr, opatrně vybarguješ houbu s deseti metrovým pruhem zeminy a zajedeš do prostředku louky, tam máš světla habaděj a s deseti metrovým kruhem původního stanoviště to bude vypadat přirozeně.

Akorát Pepa s Lubošem by potřebovali tater aspoň deset Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 29. června 2006 15:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Chodím na jednu stráň ? pracovně jí říkám pohádková jelikož tam se příroda vyřadila sama a jakékoli přesazování už není třeba.
Jedná se o místo asi 300x150 m kde rostou stovky hřibů. Nejspíš proto, že tam nikdo nechodí.

216.17 kB    
29.6. 2006 Blansko
1 459.jpg
   1 459.jpg

245.15 kB    
29.6. 2006 Blansko
1 396.jpg
   1 396.jpg

200.92 kB    
29.6. 2006 Blansko
1 393.jpg
   1 393.jpg
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 29. června 2006 15:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě pár.

215.94 kB    
29.6. 2006 Blansko
1 500.jpg
   1 500.jpg

230.55 kB    
29.6. 2006 Blansko
1 482.jpg
   1 482.jpg

233.81 kB    
29.6. 2006 Blansko
1 486.jpg
   1 486.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 29. června 2006 15:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A ty si jako myslíš, že ti tohle někdo uvěří, jo?
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 29. června 2006 16:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 29. června 2006 16:57 Bob napsal:
A ty si jako myslíš, že ti tohle někdo uvěří, jo?

Bobe bohužel se mnou dnes nebyl Luboš. Ale je to pravda. A úžasné je na tom, že tam nacházíš od těch maličkých až po ty na zem padlé.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 29. června 2006 16:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jak by řekl klasik ... "Pepiku, Pepiku, ty tvoje buliky, už je mám zase na nose" SmileSmileSmile

PS: Já ti přeci věřím !!!!! Vážně !!! Jen jsem chtěl konstatovat, že takhle neuvěřitelné scenerie se vidí opravdu jen vzácně. Blahopřeji a samosebou závidím!
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 29. června 2006 16:16 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě přidám pro potěchu oka.

227.62 kB    
1 423.jpg
   1 423.jpg

191.66 kB    
1 417.jpg
   1 417.jpg

182.8 kB    
1 414.jpg
   1 414.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 29. června 2006 16:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pepo!!! Dej těm fotkám nějaké pěkné názvy ať to má pořádnou šťávu Smile
umelec

PříspěvekZaslal: čt 29. června 2006 22:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

třeba název věřte nevěřte Smile

244.03 kB    
1_500_1921.jpg
   1_500_1921.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Fotoradna - Fotíme houby a upravujeme obrázky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru