Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Luboš Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: pá 14. července 2006 8:14 |
|
|
Všechny cesty vedou do Říma, zatímco všechny houby rostou v Brně (( Vy dva mne ničíte!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Horst
Založen: 30. 06. 2006 Příspěvky: 406 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: pá 14. července 2006 12:05 |
|
|
Taky si ho už delší dobu přeju najít,ještě jsem neměl štěstí .
Nevím a ani neznám nikoho od nás kdo by ji tady v okolí našel. Jak vy ostatní Krušnohorci?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pantáta Čestný člen
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: pá 14. července 2006 12:07 |
|
|
pá 14. července 2006 13:05 Horst napsal: |
Nevím a ani neznám nikoho od nás kdo by ji tady v okolí našel. Jak vy ostatní Krušnohorci? |
Minulý rok jsem ho našel pouze na 2 místech. V Praze-Klánovicích a na chatě SZ od Manětína. Letos zatím nic,ale zítra se na to místo mrknu.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Sley Čestný člen
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: pá 14. července 2006 12:09 |
|
|
pá 14. července 2006 13:05 Horst napsal: |
Jak vy ostatní Krušnohorci? |
Viděl jsem ho jednou v životě, ale nikoli u nás - bylo to v okolí přehrady Hracholusky.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
Zaslal: pá 14. července 2006 12:27 Předmět: Re: Strobilomyces strobilaceus - Šiškovec černý |
|
|
13. července 06, 17:16 Luboš napsal: |
Tato houba patří k mým nejoblíbenějším a dneska jsme jich s Pepou našli opravdu spousty. |
A to je opravdu i jíte . Jsou sice jedlé, ale taky se píše že nestojí za to je sbírat - nejsou prý dobré. Nevím nezkoušel jsem je.
U nás na ostravsku se dají najít. Ne sice často, znám ale několik míst kde rostou ve velkém množství. Loni když jsem se chystal je fotit, tak přišla vydatná bouřka a z focení nebylo nic . Asi se tam zítra zase vydám zmoknout .
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jurášek
|
Zaslal: pá 14. července 2006 14:35 |
|
|
Nemají špatnou chuť. Vždy sesbírám pár mladých plodnic a dávám do míchanice se směsí dalších hub. Nejvíce jich roste v Hradci nad Moravicí a pak v údolí Budišovky, alespoň dle mého vytypování.
_________________ Jirka |
|
Návrat nahoru |
|
|
Pepa Čestný člen
|
Zaslal: pá 14. července 2006 16:10 |
|
|
Samotný jsou oničem. Mírně nakyslý, jinak nevýrazný. Teda za syrova.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: pá 14. července 2006 17:31 |
|
|
pá července 14, 2006 1:05 pm Horst napsal: |
Nevím a ani neznám nikoho od nás kdo by ji tady v okolí našel. Jak vy ostatní Krušnohorci? |
V Krušných horách rostou, ale dosti vzácně. Já jsem je tam našel na dvou lokalitách v okrese Teplice. Dnes jsem se po nich náhodou díval na mých místech na Ústecku, ale v lese není vůbec nic, z jedlých hub jsem našel jedinou slizečku ocasatou, a ještě byla červivá. Ty šiškovce bych tipoval u nás tak v srpnu...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Horst
Založen: 30. 06. 2006 Příspěvky: 406 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: pá 14. července 2006 18:13 |
|
|
Díky všem za odpověď, snad už příští týden budu moct ven , tak nastuduju vše co je možné a pokusím se to v okolí zmapovat, je to zajímavá houba.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Luboš Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Lupo Site Admin
|
Zaslal: ne 16. července 2006 0:03 |
|
|
K tomu Krušnohoří, párkrát jsem ho našel v Bezručově údolí a jednou nad Černicemi. Už ho neberu, ale pokusně jsem ho jednou přidal do smaženice ... nic moc, takové zatuchle zemité, možná mladé jsou lepší. Efektně to ale zčervená
Angláni mu říkají "Starý lesní muž"
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Copajetotuto
|
Zaslal: st 19. července 2006 18:17 |
|
|
U nás mu říkáme díky intenzivnímu rudnutí Bolševik nebo Hříb komunista. Jinak léta ho sbírám a konzumuji, zde jsou mé poznatky:
Ideální jsou mladé plodnice. Noha je téměř nepoužitelná neboť záhy poměrně dřevnatá. Využití? jednoznačně (i beze směsi) do smetanových polévek a omáček kterým dodá jemně krémovou barvu. Ale pokud nemáte rádi černé kusy ve světlé omáčce, nechte ho žít v lese.
A k růstu: řekl bych že téměř kdekoli, a pokud roste, tak je to místy na kosu. Největší plantáže jsem objevoval v okolí Blatné - spíše smíšené lesy s převahou smrku. Vísce v kamenitých půdách.
Považuji ho za jednu z hub, kterou lze doporučit ke sběru i totálnímu neznalci. Nedá se totiž po prvním předvedení skutečně zaměnit za nic jiného.
_________________ Jarda alias Copajetotuto |
|
Návrat nahoru |
|
|
Lupo Site Admin
|
Zaslal: st 19. července 2006 19:53 |
|
|
Roste si opravdu kde chce. V Bezručově údolí roste na suťovité stráni porostlé mladými smrčky a břízkami a v těch Černicích v listí ve starém bukovém lese.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
Zaslal: st 19. července 2006 20:50 |
|
|
Trochu mě překvapujete protože za těch 16-17 let co běham po lese jsem ho ještě nenašel...ale je to asi daný lokalitou - zřejmě mu vyhovyjí vyšší polohy. Stejné je to i s H. nachovýtrusným kterého u nás taky skoro nenajdeš a na Plzensku (okolo Manětína "Pantáto") jsem jich jednou našel mraky...takže to pak budí dojem že jsou to hojný houby ale v některých místech se vůbec nevyskutují...( no zkrátka v těch "mejch" )
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|