Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Strobilomyces strobilaceus - Šiškovec černý
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 13. července 2006 16:16
  Předmět: Strobilomyces strobilaceus - Šiškovec černý
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tato houba patří k mým nejoblíbenějším a dneska jsme jich s Pepou našli opravdu spousty.

164.51 kB    
13.7.2006, Blanensko
Šiškovec černý 1.jpg
   Šiškovec černý 1.jpg

249.8 kB    
13.7.2006, Blanensko
Šiškovec černý 2.jpg
   Šiškovec černý 2.jpg

195.48 kB    
13.7.2006, Blanensko
Šiškovec černý 3.jpg
   Šiškovec černý 3.jpg

162.68 kB    
13.7.2006, Blanensko
Šiškovec černý 4.jpg
   Šiškovec černý 4.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 14. července 2006 8:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Všechny cesty vedou do Říma, zatímco všechny houby rostou v Brně Sad(( Vy dva mne ničíte! Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Horst

PříspěvekZaslal: pá 14. července 2006 12:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky si ho už delší dobu přeju najít,ještě jsem neměl štěstí Sad .
Nevím a ani neznám nikoho od nás kdo by ji tady v okolí našel. Jak vy ostatní Krušnohorci?
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 14. července 2006 12:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 14. července 2006 13:05 Horst napsal:
Nevím a ani neznám nikoho od nás kdo by ji tady v okolí našel. Jak vy ostatní Krušnohorci?

Minulý rok jsem ho našel pouze na 2 místech. V Praze-Klánovicích a na chatě SZ od Manětína. Letos zatím nic,ale zítra se na to místo mrknu.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 14. července 2006 12:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 14. července 2006 13:05 Horst napsal:
Jak vy ostatní Krušnohorci?

Viděl jsem ho jednou v životě, ale nikoli u nás - bylo to v okolí přehrady Hracholusky.
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 14. července 2006 12:27
  Předmět: Re: Strobilomyces strobilaceus - Šiškovec černý

13. července 06, 17:16 Luboš napsal:
Tato houba patří k mým nejoblíbenějším a dneska jsme jich s Pepou našli opravdu spousty.

A to je opravdu i jíte Laughing Laughing Laughing. Jsou sice jedlé, ale taky se píše že nestojí za to je sbírat - nejsou prý dobré. Nevím nezkoušel jsem je.

U nás na ostravsku se dají najít. Ne sice často, znám ale několik míst kde rostou ve velkém množství. Loni když jsem se chystal je fotit, tak přišla vydatná bouřka a z focení nebylo nic Twisted Evil Laughing Laughing. Asi se tam zítra zase vydám zmoknout Laughing.
Jurášek

PříspěvekZaslal: pá 14. července 2006 14:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nemají špatnou chuť. Vždy sesbírám pár mladých plodnic a dávám do míchanice se směsí dalších hub. Nejvíce jich roste v Hradci nad Moravicí a pak v údolí Budišovky, alespoň dle mého vytypování.
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 14. července 2006 16:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Samotný jsou oničem. Mírně nakyslý, jinak nevýrazný. Teda za syrova.
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: pá 14. července 2006 17:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá července 14, 2006 1:05 pm Horst napsal:

V Krušných horách rostou, ale dosti vzácně. Já jsem je tam našel na dvou lokalitách v okrese Teplice. Dnes jsem se po nich náhodou díval na mých místech na Ústecku, ale v lese není vůbec nic, z jedlých hub jsem našel jedinou slizečku ocasatou, a ještě byla červivá. Laughing Ty šiškovce bych tipoval u nás tak v srpnu...
Horst

PříspěvekZaslal: pá 14. července 2006 18:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky všem za odpověď, snad už příští týden budu moct ven Very Happy Very Happy Very Happy , tak nastuduju vše co je možné a pokusím se to v okolí zmapovat, je to zajímavá houba.
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 14. července 2006 18:25
  Předmět: Re: Strobilomyces strobilaceus - Šiškovec černý

14. července 06, 13:27 mat60 napsal:

A to je opravdu i jíte Laughing Laughing Laughing. Jsou sice jedlé, ale taky se píše že nestojí za to je sbírat - nejsou prý dobré. Nevím nezkoušel jsem je.

To že tato houba patří k mým oblíbeným, ještě neznamená, že je konzumuji Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad . Veškeré plodnice jsme jenom fotili a nechali růst dál. Poslední dobou chodím do lesa mnohem častěji jenom s foťákem, nežli s košíkem čímž netvrdím, že bych nesbíral houby k jídlu. Mimochodem dnes jsem je našel na další lokalitě tak přidávám fotečku jednoho krasavce.

176.49 kB    
14.7.2006, Brněnsko
Šiškovec černý 1.jpg
   Šiškovec černý 1.jpg

143.3 kB    
14.7.2006, Brněnsko
Šiškovec černý 2.jpg
   Šiškovec černý 2.jpg
Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 16. července 2006 0:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

K tomu Krušnohoří, párkrát jsem ho našel v Bezručově údolí a jednou nad Černicemi. Už ho neberu, ale pokusně jsem ho jednou přidal do smaženice ... nic moc, takové zatuchle zemité, možná mladé jsou lepší. Efektně to ale zčervená Smile

Angláni mu říkají "Starý lesní muž"
Copajetotuto

PříspěvekZaslal: st 19. července 2006 18:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

U nás mu říkáme díky intenzivnímu rudnutí Bolševik nebo Hříb komunista. Jinak léta ho sbírám a konzumuji, zde jsou mé poznatky:
Ideální jsou mladé plodnice. Noha je téměř nepoužitelná neboť záhy poměrně dřevnatá. Využití? jednoznačně (i beze směsi) do smetanových polévek a omáček kterým dodá jemně krémovou barvu. Ale pokud nemáte rádi černé kusy ve světlé omáčce, nechte ho žít v lese.
A k růstu: řekl bych že téměř kdekoli, a pokud roste, tak je to místy na kosu. Největší plantáže jsem objevoval v okolí Blatné - spíše smíšené lesy s převahou smrku. Vísce v kamenitých půdách.
Považuji ho za jednu z hub, kterou lze doporučit ke sběru i totálnímu neznalci. Nedá se totiž po prvním předvedení skutečně zaměnit za nic jiného.

Lupo
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 19. července 2006 19:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Roste si opravdu kde chce. V Bezručově údolí roste na suťovité stráni porostlé mladými smrčky a břízkami a v těch Černicích v listí ve starém bukovém lese.
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 19. července 2006 20:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Trochu mě překvapujete protože za těch 16-17 let co běham po lese jsem ho ještě nenašel...ale je to asi daný lokalitou - zřejmě mu vyhovyjí vyšší polohy. Stejné je to i s H. nachovýtrusným kterého u nás taky skoro nenajdeš a na Plzensku (okolo Manětína "Pantáto") jsem jich jednou našel mraky...takže to pak budí dojem že jsou to hojný houby ale v některých místech se vůbec nevyskutují...( no zkrátka v těch "mejch" Crying or Very sad ) Smile
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Strana 1 z 4

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru